Vetenskap och hälsa

Populärvetenskapligt om medicinsk forskning i Skåne

  • Om kopplingen mellan kvalster och luftvägsinfektioner

    Om kopplingen mellan kvalster och luftvägsinfektioner

    När astmatikers luftvägar exponeras för kvalster försämras immunresponsen vilket kan leda till ett nedsatt immunförsvar. Personer med förkylningsastma kan då lättare drabbas av sekundära virus- och bakterieinfektioner. Nya resultat tyder på att astmatiker bör undvika…

    Läs mer

  • Miniatyrben ny forskningsmodell för cancer

    Miniatyrben ny forskningsmodell för cancer

    Genom att använda celler från cancerpatienter och blanda dem med en ny teknologi, ”OssiGel”, kan man konstruera mänskliga benorgan i miniatyr. Dessa miniatyrer består av mogen ben- och benmärgsvävnad och kan användas som forskningsmodell för…

    Läs mer

  • ”Det behövs bättre behandlingsmetoder mot hjärntumörer”

    ”Det behövs bättre behandlingsmetoder mot hjärntumörer”

    Veckans Wallenbergforskare, onkologen Anders Wittrup, forskar om så kallade RNA-läkemedel och hur sådana skulle kunna användas vid cancerbehandling. ”I första hand handlar det om behandling av hjärntumörer. Mot dem finns det idag väldigt få behandlingsalternativ.”…

    Läs mer

  • Podd: Maten och hälsan, del 2

    Podd: Maten och hälsan, del 2

    Vetenskap & hälsa · Minnet, maten och hälsan. Del 2: Maten Att äta varierad hälsosam mat är bra både för oss och våra tarmbakterier, som då påverkar vårt immunförsvar på ett bra sätt. Men vad…

    Läs mer

  • ”Det är varje forskares dröm att få fram nya behandlingar mot sjukdomar”

    ”Det är varje forskares dröm att få fram nya behandlingar mot sjukdomar”

    Veckans Wallenbergforskare, kardiologen Martin Magnusson, forskar på vad som orsakar diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. ”Vi använder oss av stora patient- och populationsbaserade kohortstudier för att analysera biomarkörer och deras koppling till sjukdom. Syftet är att hitta…

    Läs mer

  • ”Vi hoppas att vår forskning kan ge en behandling som skyddar nervcellerna”

    ”Vi hoppas att vår forskning kan ge en behandling som skyddar nervcellerna”

    Veckans Wallenbergforskare, neurologen Gesine Paul-Visse, är inriktad på att upptäcka, utveckla och implementera nya behandlingar för neurologiska sjukdomar som Parkinsons sjukdom och stroke. ”Min motivation är behovet hos de patienter jag möter.” Gesine Paul-Visse är…

    Läs mer

  • Podd: Minnet och hälsan, del 1

    Podd: Minnet och hälsan, del 1

    Vetenskap & hälsa · Minnet, maten och hälsan: DEL 1 MINNET Publicerad 220603   Vårt minne är oumbärligt för att vi ska fungera i vardagen. Ändå kan vi inte alltid lita på det, särskilt inte…

    Läs mer

  • TIDNING: Minnet, maten och vår hälsa

    TIDNING: Minnet, maten och vår hälsa

    Vårt minne är oumbärligt för att fungera i vardagen. Ändå kan vi inte alltid lita på det, särskilt inte när det gäller våra starkaste minnen – varför är det så? Vad är normal glömska och…

    Läs mer

  • Hjärnan läker dåligt efter skallskador

    Hjärnan läker dåligt efter skallskador

    Svåra skallskador leder i princip alltid till minnesproblem och upprepade slag mot huvudet höjer risken för demens, något som en uppmärksammad skotsk studie av elitidrottare satt fokus på. Niklas Marklund är professor i neurokirurgi vid…

    Läs mer

  • Nya matvanor kräver självinsikt

    Nya matvanor kräver självinsikt

    Alla som har försökt ändra sina mat- eller träningsvanor vet hur svårt det är och hur lätt man faller tillbaka i gamla mönster. För den som fått diagnosen typ 2-diabetes är livsstilsförändringar absolut nödvändiga för…

    Läs mer

  • När barn har svårt att äta

    När barn har svårt att äta

    – En del barn kan helt enkelt inte äta, säger Kajsa Lamm som forskar om barn med ätsvårigheter. Att kalla det för ätovilja eller matvägran menar hon är fel. Det antyder att barnet inte vill…

    Läs mer

  • Nordisk kost för bättre hälsa

    Nordisk kost för bättre hälsa

    På 1990-talet blev det känt att Medelhavskost, som är rik på bland annat fisk, olivolja och grönsaker, sänkte blodfetter och minskade risken för hjärtproblem. Ny forskning tyder på att nordisk kost fungerar likadant. Vid avdelningen…

    Läs mer

  • Sås, tjockt med smör och efterrätt – goda matråd för äldre

    Sås, tjockt med smör och efterrätt – goda matråd för äldre

    Alltför många äldre lider av undernäring. Samtidigt visar forskning att några extrakilon är bra för hälsan på ålderns höst. Sölve Elmståhl, professor i geriatrik vid Lunds universitet och läkare på Skånes universitetssjukhus, berättar varför goda…

    Läs mer

  • Antiinflammatorisk kost – vad vet vi?

    Antiinflammatorisk kost – vad vet vi?

    Gurkmeja, bär och mörk choklad dyker upp om man googlar på antiinflammatorisk kost. Men det har varit svårt att visa att enskilda livsmedel har effekt mot inflammation i våra kroppar. Däremot kan sunda matmönster fungera.…

    Läs mer

  • Jakten på mat som gör oss friska

    Jakten på mat som gör oss friska

    Vilken mat ska vi äta för att hålla oss friska? Forskningsfrågan är enkel – men vägen till svaret är lång och komplicerad för nutritionsepidemiologen Emily Sonestedt. Fokus ligger inte bara på enskilda livsmedel och näringsämnen,…

    Läs mer

  • Så fungerar minnet

    Så fungerar minnet

    Våra långtidsminnen är ristade i hjärnbarken. Varje gång vi återvänder till ett minne så blir kopplingarna till minnet allt fler, samtidigt som vi ändrar lite på det. Så våra starkaste minnen riskerar att bli mer…

    Läs mer

  • Den sociala måltiden

    Den sociala måltiden

    Ur ett näringsperspektiv uppfattas många av oss som irrationella konsumenter som äter ohälsosamt för att vi inte förstår bättre och därför behöver utbildas. Men matetnologen Håkan Jönsson motsätter sig detta och menar att måltiden har…

    Läs mer

  • När depressionen är över dröjer minnesproblemen kvar

    När depressionen är över dröjer minnesproblemen kvar

      Vid depression blir hjärnan uttröttad och minnet och koncentrationen fungerar inte som det ska. Problemen kan vara bestående. Forskningen satsar därför på att hitta lösningar på de koncentrations- och minnesproblem som ofta dröjer sig…

    Läs mer

  • Alzheimer eller bara normalt dåligt minne?

    Alzheimer eller bara normalt dåligt minne?

    De flesta av oss glömmer iblandar vi lagt mobilen eller nycklarna, eller något vi skulle handla i affären. Att glömma emellanåt är normalt och det finns många anledningar till ett tillfälligt sämre minne – sömnbrist…

    Läs mer

  • Minnet – opålitligt men oumbärligt

    Minnet – opålitligt men oumbärligt

    Minnet är inte perfekt. Vi kan både glömma och minnas fel. Men det är inte bara dåligt, säger minnesforskaren Mikael Johansson. Tvärtom kan det vara praktiskt och till och med bra för den psykiska hälsan. Minnet är avgörande för att vi ska fungera. Det hjälper…

    Läs mer

  • När flera år försvann in i glömskan

    När flera år försvann in i glömskan

    Nina Ransmyr skadade minnet 2014. Då blev självklarheter plötsligt svåra. Samtidigt gick många av pusselbitarna som bildade den då 40-åriga trebarnsmammans identitet förlorade. – Ibland känns det som att jag är med i en film som…

    Läs mer

  • Så håller du hjärnan frisk

    Så håller du hjärnan frisk

    Vem som drabbas av demens handlar både om livsstil, riskfaktorer och de gener du fått. Demens kan inte botas, men det går att göra saker som ökar chansen för fler friska år. Sölve Elmståhl leder…

    Läs mer

  • Motion syresätter minnet

    Motion syresätter minnet

    Fysisk aktivitet är bra för minnet. Det är hjärnforskarna Tomas Deierborg och Tomas Roos eniga om. Både deras egen och andras forskning tyder på det. Och de lever så klart som de lär. Båda tränar regelbundet,…

    Läs mer

  • Hopp om mediciner mot alzheimer

    Hopp om mediciner mot alzheimer

    Alzheimers sjukdom blir allt vanligare i en åldrande befolkning. Förutom det personliga lidandet innebär det även stora kostnader för samhället. Därför läggs omfattande resurser på att hitta läkemedel som kan bromsa sjukdomen. Och det finns…

    Läs mer

  • Ny syn på livets goda gav färre kilon

    Ny syn på livets goda gav färre kilon

    Trots en livslång kärlek till god mat, choklad och semlor har Kabuki Iwanaga klarat att lägga om sin kost. Kroppen har tackat för tappade kilon med bättre blodsocker, kolesterol och blodtryck. Själv tackar han det…

    Läs mer