Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Vad kan en hudläkare göra för miljön?

2022-11-12
Kvinna kliar sig på handen
Foto: iStock/ipopba

Cecilia Svedman installerades som professor i yrkesdermatologi vid Lunds universitet i oktober 2022. Nedan skriver hon själv om sin forskning.

Idag använder vi mängder med produkter för att optimera våra liv, ofta kommer dessa i direkt kontakt med vår hud och våra slemhinnor. Vi använder mediciner och medicintekniska produkter när vi är sjuka, kläder och skor för att hålla oss varma, vi har tekniska prylar på armen för att mäta funktion när vi tränar, vi använder kosmetika, vi tatuerar oss eller påverkar huden på andra sätt för att uppnå hur vi vill uppfattas, och nyfiket provar vi nyheter, till exempel ”vejpning” av e-cigaretter och smaksatt snus. Vissa av de ämnen som finns i produkterna kan göra oss allergiska.

Men varför är vi då inte alla sjuka? Ett förenklat svar är att det beror på hur, hur mycket och hur länge vi exponeras. De flesta blir alltså inte kontaktallergiska och får inte heller besvär. De som blir sjuka får symtom på den hud/slemhinna som är utsatt för det allergena ämnet under tillräckligt lång tid, till exempel diabetikern som är allergisk för sin glukossensor eller nagelbyggaren som exponeras på arbetet.

Yrkes- och miljödermatologiska avdelningen (YMDA) ansvarar för utredning av individer som man misstänker får hudbesvär på grund av miljön, på arbetet eller fritiden. På YMDA ser vi därför patienter med olika besvär, och ofta just från de delar av miljön där det sker snabb utveckling och där regelverk och skyddsåtgärder inte hänger med. Miljön är komplex och olika för alla individer, och avdelningen har därför ett stort laboratorium för kemisk analys och testning och vi arbetar translationellt, det vill säga forskar på problem som hämtas direkt från sjukvården. Orsaken till individens problem ska identifieras, man ska få hjälp att undvika allergenet, och resultaten ska användas för att förbättra allas miljö.

Vi som konsumenter vill ha produkter och arbetsmiljöer som är säkra, och det får vi genom samarbete mellan sjukvård, forskning, reglerande myndigheter men också med producenterna. En professor som funderar på parfym ena dagen och plast den andra har aldrig tråkigt!

Text: Cecilia Svedman, professor vid Lunds universitet

Från broschyren: ”Professorsinstallation 28 oktober 2022″ som tagits fram av Kommunikationsavdelningen vid Lunds universitet.