Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Podd: Så påverkar munnen resten av kroppen

2016-10-12

– Det är självklart att det som sker i munnen påverkar det som händer i kroppen – och givetvis också tvärtom, säger Björn Klinge som är övertandläkare och professor i parodontologi vid Malmö högskola.

I våras publicerade han en studie som visar att tandlossning kan vara en bidragande orsak till hjärtinfarkt. Han berättar också att det pågår andra studier i världen där forskarna undersöker samband mellan tandhälsa och andra sjukdomar som till exempel diabetes, ledgångsreumatism och vissa cancerformer.

Medan forskningsresultaten pekar allt tydligare på att munnen är en del av kroppen så hänger inte försäkringssystemen med. Det är fortfarande betydligt dyrare att gå till tandläkaren än att gå till ”vanlig” läkare vilket i sin tur leder till att en del får avstå från tandvård för att de inte har råd helt enkelt.

– Det är ett stort bekymmer som är kopplat till socioekonomiska förutsättningar. Inom vissa åldersgrupper är det så många som 20 procent som känner sig tvingade att avstå från tandvård, säger Björn Klinge.

Tandstatus påverkar livskvaliteten

En del menar att friska och fina tänder är i första hand en kosmetisk fråga som inte borde subventioneras. Björn Klinge, som har jobbat med tandvård för hemlösa har en annan åsikt i frågan. Han fick höra många berättelser om dåligt bemötande och för att riktigt förstå vad de hemlösa med dåliga tänder fick uppleva lät han sig tillverka en protes som såg ut som om han hade svår tandlossning.

I vår podd berättar Björn Klinge vad han fick uppleva som ”tandlös”. Han avlivar också myten om att fluor i tandkrämer kan orsaka cancer och hur var det nu med tandtråden? Har tandläkare lurat oss att använda tandtråd helt i onödan?

Text: EVA BARTONEK ROXÅ Foto: TOVE SMEDS


Lästips

”Din hälsa sitter i munnen – 101 frågor och svar om munhälsa och kopplingen mellan vetenskap folksjukdomar och ett långt och friskt liv”. Ny bok av Pamela Andersson, journalist, författare och hälsoprofil och Björn Klinge, övertandläkare och  professor i parodontologi vid Malmö universitet,

Tema:
Tandhälsa