Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Vad är formaldehyd?

2013-04-22

Formaldehyd är en viktig baskemikalie som används som utgångsmaterial i flera industriprocesser, exempelvis plasttillverkning. I sin rena form används formaldehyd som konserveringsmedel och kan finnas i kosmetika, hygienartiklar och rengöringsmedel.

Dessutom kan rester av formaldehyd hittas i textilier som behandlats med antiskrynkelbehandling.  Spår av formaldehyd kan till och med hittas i kläder som tvättats flera gånger.

Konserveringsmedel används i många vatteninnehållande produkter för att förhindra tillväxt av exempelvis bakterier och svamp. Enligt EU:s kosmetikadirektiv regleras halterna av konserveringsmedel i den färdiga produkten på ett sådant sätt att de inte ska orsaka irritation hos normalbefolkningen.

Trots det kan eksem ibland orsakas eller förvärras av konserveringsmedel. Näst efter doftämnen är konserveringsmedel den vanligaste orsaken till kontaktallergi mot kosmetika och hygienprodukter.

Kontaktallergi mot formaldehyd

I Europa följs kontaktallergierna för de mest använda konserveringsmedlen. Ungefär 3 % av dem som utreds för eksembesvär är allergiska mot formaldehyd. Allergin upptäcks vid ett så kallat lapptest. Även om man har en kontaktallergi behöver den inte ge problem med eksem, men om man möter sitt allergen tillräckligt mycket finns det risk att man får eksem.

Läs mer om kontaktallergi mot konserveringsmedel, allergitester m.m. i artikeln ”Konserveringsmedel kan vara orsak till eksem”.

Var finns formaldehyd?

Undersökningar vid bland annat Yrkes- och miljödermatologiska avdelningen i Malmö har tidigare visat att det ibland förekommer att företag missar att deklarera formaldehyd på sina produkter. Under 2012 och 2013 pågår det därför en större undersökning för att utreda detta mer. Se artikeln ”Konserveringsmedel kan vara orsak till eksem”

Formaldehyd kan även finnas i otvättade textilier eftersom konserveringsmedel används för att de ska kunna transporteras långa sträckor. Tvätta därför alla kläder som du bär närmast kroppen innan du använder dem. Det är särskilt viktigt i barnens kläder för att minska risken att en allergi uppkommer.

tvätt
Foto: Colourbox

Märkning av formaldehyd

Enligt de EU-regler som finns för märkning av kosmetika och hygienprodukter ska alla ingredienser deklareras på förpackningen. Inom EU finns ett gemensamt system för att märka ut innehållet i hygienprodukter och kosmetika. Alla ingredienser som ingår i produkten ska deklareras med de namn som finns i den så kallade INCI-listan.

Enligt EU:s kosmetikadirektiv måste dessutom kosmetika och hygienprodukter som innehåller mer än 0.05 % formaldehyd ha en varningstext som säger ”innehåller formaldehyd”.

Det finns också flera andra konserveringsmedel som avger formaldehyd i själva produkten. Har man en formaldehydallergi behöver man därför också undvika produkter som enligt innehållsförteckningen innehåller så kallade formaldehydavgivare, se nedan.

De vanligaste namnen att hålla utkik efter om man behöver undvika formaldehyd på grund av en allergi:

Formaldehyde

Formaldehyd

Formalin (dvs. formaldehyd löst i vatten)

Exempel på konserveringsmedel som avger formaldehyd (alternativa namn inom parentes):

Imidazolidinyl urea (Imidurea, Germall 115)

Diazolidinyl urea (Germall II)

Quaternium 15 (kloroallylhexaminiumklorid)

DMDM hydantoin

1,3,5-(2-hydroxietyl)-1,3,5-hexahydrotriazin (Grotan BK)

Methenamine

Produkter där formaldehyd kan förekomma

hudkräm

hudlotion

lim

schampo

spackel

hårbalsam

skärvätskor

flytande tvål

fixeringsmedel

kosmetika

rengöringsmedel

desinfektionsmedel

färg

/Listan ovan är ett utdrag ur patientinformation för personer med kontaktallergi som tagits fram av Hudkliniken vid Yrkes- och miljödermatologiska avdelningen vid SUS Malmö. Listan är senast uppdaterad mars 2012