Publicerad
Kategori: Allergi och överkänslighet, Hud
Nyckelord: , , ,

Visa faktaruta!

Parabener är en grupp konserveringsmedel som är vanliga i hygienartiklar, kosmetika och rengöringsmedel.

Konserveringsmedel används i många vatteninnehållande produkter för att förhindra tillväxt av exempelvis bakterier och svamp. Enligt EU:s kosmetikadirektiv regleras halterna av konserveringsmedel i den färdiga produkten på ett sådant sätt att de inte ska orsaka irritation hos normalbefolkningen.

Trots det kan eksem ibland orsakas eller förvärras av konserveringsmedel. Näst efter doftämnen är konserveringsmedel den vanligaste orsaken till kontaktallergi mot kosmetika och hygienprodukter.

Kontaktallergi mot parabener

I Europa följs kontaktallergierna för de mest använda konserveringsmedlen. Jämfört med övriga konserveringsmedel är det ovanligt med kontaktallergi mot parabener, ca 0.5% av dem som utreds för eksembesvär är allergiska. Allergin upptäcks vid ett så kallat lapptest. Även om man har en kontaktallergi behöver den inte ge problem med eksem, men om man möter sitt allergen tillräckligt mycket finns det risk att man får eksem.

Läs mer om kontaktallergi mot konserveringsmedel, allergitester m.m. i artikeln ”Vanligare med eksem av konserveringsmedel än många tror”.

Allergier mot parabener inte så vanligt som många tror

hygienprodukter

Foto: Colourbox

Det finns flera olika slags parabener: vanligast är metyl-, etyl-, propyl-, butyl- och benzylparaben.

Parabener kan orsaka allergi, men det är mindre vanligt jämfört med andra konserveringsmedel.

Det finns också vissa misstankar om att vissa parabener kan vara hormonstörande. I Danmark har därför ett förbud mot de större varianterna av parabener (propylparaben och butylparaben) införts i produkter riktade till små barn. Detta utreds just nu av EU.

Märkning av parabener

Enligt de EU-regler som finns för märkning av kosmetika och hygienprodukter ska alla ingredienser deklareras på förpackningen. Inom EU finns ett gemensamt system för att märka ut innehållet i hygienprodukter och kosmetika. Alla ingredienser som ingår i produkten ska deklareras med de namn som finns i den så kallade INCI-listan.

I innehållsförteckningen på kosmetika och hygienprodukter ska det stå antingen ”parabener” eller konserveringsmedlets namn (se listan nedan).

De vanligaste parabenerna i kosmetika och hygienprodukter:

metylparaben (E 218) eller methylparaben

etylparaben (E 214) eller ethylparaben

propylparaben (E 217) eller propylparaben

butylparaben eller buthylparaben

benzylparaben

Exempel på produkter där parabener kan förekomma:

kosmetika

schampo

hudkräm

hudlotion

hårbalsam

flytande tvål

Listan ska bara användas som vägledning när det gäller att avgöra vilka produkter som kan vara eksemframkallande och som det gäller att vara extra försiktig med. Observera att ämnet inte ingår i alla varianter av produkter i listan.

/Listan ovan är ett utdrag ur patientinformation för personer med kontaktallergi som tagits fram av Hudkliniken vid Yrkes- och miljödermatologiska avdelningen vid SUS Malmö. Listan är senast uppdaterad mars 2012