Ishockeyspelare kan drabbas av svårt eksem

Share |

ishockey/Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

NHL-spelare har tvingats sluta. Ungdomar att välja en annan idrott. Det rör sig om en av ishockeyspelarnas vanligaste yrkessjukdomar. Eksem i olika former!

 Tomas Eriksson doktorand och docent Marléne Isaksson docent vid Yrkes- och miljödermatologiska avdelningen vid Hudkliniken på Skånes universitetssjukhus håller på med en omfattande studie där 26 ishockeylag ingår.

– Vi fann i en första undersökning att ishockeyspelare hade kontaktallergi i större omfattning än de som vanligen är patienter på kliniken för olika hudåkommor, berättar docent Marléne Isaksson. Det förvånade oss.

– Man fick till och med se en reaktion på ett av testämnena som var en av de värsta man sett överhuvudtaget!

Gravt fall

– Av ett testämne, ett gummiämne, drabbades en spelare på elitnivå av eksem över hela kroppen. Tack och lov gick det att behandla honom utan men för hans hälsa och utan att det påverkade hans insatser på rinken.
Vanligen träffar klinikens läkare bara på ett enda så gravt fall av allergi per år bland alla sina hundratals patienter!

26 lag

Studien på Yrkes- och miljödermatologiska avdelningen startade för något år sen. 26 lag i elitserien och allsvenskan deltar. Spelarna fick svara på enkäter om sina hygienvanor, vilka material de har i skydd, vilka oljor som massörerna använder.

Arbetshypotesen är nämligen att det är hygienartiklar och skydd som svarar för de flesta kontaktallergierna, eksemen.

– Skydden ligger åt på huden på många ställen förklarar Marléne Isaksson. Och spelarna svettas mycket i samband med sporten och har ofta långa och många pass i duschen.

Schampo, duschkrämer är vanliga anledningar även hos icke ishockeyspelare när det gäller eksem.

Sex lag

Säsongen 2009-2010  har sex lag, Troja i Ljungby, Växjö, Redhawks i Malmö, Rögle i Ängelholm, Luleå och Djurgården följts upp med lapptestning.

Läkare och biomedicinska analytiker har undersökt spelarna för att se om de har eksem eller andra besvär och de har allergitestats.

Minska riskerna

Några lag har därefter lottats att få råd hur de ska minska riskerna att drabbas av eksem.  Bland annat duscha kortare tid och kallare samt minska på tvålen.

Se faktarutan intill för fullständig förteckning. Råden har förmedlats via affischer och foldrar.

Andra har inte fått dessa råd, detta för att forskarna ska kunna jämföra och se om råden gör nytta.

Alla idrotter

– Förhoppningsvis kan de i sådana fall användas generellt av alla sorters idrottsutövare; simmare, tennisspelare, ryttare, säger Tomas Eriksson.

Det som orsakar eksem i hygienprodukter är ofta konserveringsmedel, parfymämnen och emulgeringsmedel. Alla de undersökta spelarna i de två högre serierna var yrkesverksamma minst på halvtid som spelare.

Led-, skelett- och muskelskador är de vanligaste spelarskadorna, därnäst kommer yrkeseksem.

Text: HANS-GÖRAN BOKLUND

Pressmeddelande från Skånes universitetssjukhus 12 september 2011

Det går inte att kommentera denna artikeln. Hör gärna av dig till info@vetenskaphalsa.se om du har frågor eller synpunkter

RELATERAT MATERIAL

Läs mer

Yrkes- och miljödermatologiska avdelningen, Skånes universitetssjukhus

Vetenskaplig information

Detta arbete är en del i hudläkaren Tomas Erikssons avhandling och förutom docent Marléne Isaksson deltar professorerna Magnus Bruze och Yelverton Tegner i studien.

RÅD FÖR ATT MINSKA RISKEN FÖR EKSEM

Tvål och schampo avfettar huden. Flitig duschning och lång tid i duschen gör den torr.
För att minska riskerna att drabbas av eksem ger Yrkes- och miljödermatologiska avdelningen följande råd:

  • Sänk temperaturen i duschen - varmt vatten torkar ut huden!
  • Korta ner tiden i duschen - mycket vatten torkar också ut huden!
  • Minska på tvål, schampo och balsam – dessa torkar ut huden.
  • Smörj in torr hud med mjukgörande kräm – gärna oparfymerad – det återfuktar huden.

FAKTA OM KONTAKTALLERGI

Kontaktallergi kan man få mot en rad olika ämnen, exempelvis nickel, krom, parfym, harts från barrträd som används i en del plåster och tejp, vissa kemikalier i nya kläder, vissa konserveringsmedel i t.ex. hudkrämer, epoxylim, lack i nagellack, kemikalier i hårfärgningsmedel, gummi och så vidare.

De flesta kontaktallergiska reaktioner får man av produkter som är i kontakt med huden under lång tid som smycken, handskar etc. eller som man lämnar kvar på huden som mjukgörande krämer, parfymer, rengöringskrämer, nagellack, hårfärg, deodoranter och smink.

Vid en kontaktallergi får man ett eksem där man har varit i kontakt med ämnet man är allergisk mot. Eksemet kan också sprida sig till andra delar av kroppen.

En kontaktallergi försvinner inte med åren, utan man måste undvika ämnet man inte tål resten av livet för att slippa besvär.

(Källa: Hudkliniken, SUS)

Loggor - Region Skåne, Lunds universitet

Aktuellt om vetenskap & hälsa - populärvetenskapligt om medicinsk forskning från Lunds universitet och Region Skåne

Om webbplatsen
Om tidskriften Aktuellt om vetenskap & hälsa

Artiklar i fokus

äldre
Multisjuka äldre har större risk för depression
Många äldre faller i onödan
Många äldre faller i onödan
äldre man får läkemedel
Fler eller färre läkemedel till äldre efter sjukhusvård?
äldres händer
Att inte svika i livets sista skede

Vad forskar du om?