Vetenskap och hälsa

Populärvetenskapligt om medicinsk forskning i Skåne

TIDNING: Minnet, maten och vår hälsa

Illustration: Miriam Doerr/ iStock

Vårt minne är oumbärligt för att fungera i vardagen. Ändå kan vi inte alltid lita på det, särskilt inte när det gäller våra starkaste minnen – varför är det så? Vad är normal glömska och vad är alzheimer? Minnet kan svikta av många orsaker och i tidningen kan du läsa om några av dem: infektioner, demens, PTSD och skallskador. Men också om vad du kan göra för att minnas bättre och hålla hjärnan frisk.

Att äta hälsosamt är något de flesta strävar efter men vad är egentligen bra mat – och hur gör man för att lyckas med det? Många pratar om antiinflammatorisk kost, men finns den? Vi reder ut begreppen. Den hälsosamma Medelhavskosten har fått en  mer närproducerad följeslagare – den nordiska kosten. Maten så mycket mer än bara näring för den sociala människan och det är inte alltid lätt enas om vad som ska ligga på tallriken.

Om detta, och mycket annat, kan du läsa om i artiklarna nedan, där vi djupdyker i forskning som rör minnet och kosten.


Trevlig läsning,

önskar redaktionen för Vetenskap & hälsa

Läs artiklarna på webben genom att klicka på artikelrubrikerna nedan eller läs den layoutade tidningen som pdf (i högerkolumnen)

Artiklar om minnet

Så fungerar minnet

Hopp om mediciner mot alzheimer

Stöd behövs för att leva gott trots demens

Alzheimer eller bara normalt dåligt minne?

Blodprovet som hittar alzheimer

Läkemedel som förvärrar vid demens

Minnet – opålitligt men oumbärligt

När flera år försvann in i glömskan

Motion syresätter minnet

Så håller du hjärnan frisk

Infektion kan få minnet att svikta

Hjärnan läker dåligt efter skallskador

PTSD – när minnet kan läka via tuff terapi

Luktsinnet och minnet hänger ihop

Artiklar om kosten

Från kostcirkeln till genetiska markörer

Ultraprocessat – knepigt matbegrepp

Varierad mat ger rikare tarmflora

Nya matvanor kräver självinsikt

Ny syn på livets goda gav färre kilon

När barn har svårt att äta

Sås, tjockt med smör och efterrätt – goda matråd för äldre

Antiinflammatorisk kost – vad vet vi?

Nordisk kost för bättre hälsa

Den sociala måltiden

Jakten på mat som gör oss friska

 

 

Läs mer om:

 

omslagsbild tidningen Minnet, maten och hälsan. På bilden kvinna i profil som håller upp ett blomkålshuvud

TIDSKRIFTEN VETENSKAP & HÄLSA

Tidskriften Vetenskap & hälsa är tematisk och kommer ut två gånger per år. Temat för det senaste numret är Minnet, maten och hälsan.

Innehållsförteckning och länkar till samtliga artiklar i det senaste numret

Minnet, maten och hälsan. (länk till pdf)

OBS nedladdningen fungerar dåligt i Explorer, använd annan webbläsare)

BESTÄLLA TIDSKRIFTEN

Tidskriften kan laddas ner som pdf eller beställas utan kostnad i tryckt form från Medicinska fakulteten, Lunds universitet.

Kontakta:

info@med.lu.se

tel 046-222 01 31

Mer om tidskriften och tidigare nummer

Lyssna på våra poddar om forskning

Lyssna och prenumerera här!