Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Luktsinnet och minnet hänger ihop

2022-06-01
Datorskärm med bilder på olika saker som doftar och en kvinna som luktar på en liten flaska.
Den som tränar sitt luktsinnet kan följa sin utveckling via datorspelet. Det kan även forskare. Foto: Simon Niedenthal

Det finns en stark koppling mellan dofter och minnen. Samtidigt försämras luktsinnet med åldern och äldre kan därför behöva luktträna. Det gäller även de som lider av postcovid. Genom en ny doftträningsapparat som är kopplad till ett datorspel kan användaren träna och samla poäng genom att identifiera dofter.

Luktträning var tidigare mest något för vin-entusiaster, rehabpatienter, parfymister och doftforskare som Simon Niedenthal. När han och kollegorna nu lanserar en ny luktträningsapparat ser läget som bekant helt annorlunda ut. Det enskilt tydligaste symtomet på  covid-19 är luktförlust. Vanligtvis sker luktträning hemma eller på sjukhus.

– Lukta på olika saker du har hemma, som kryddor, varje dag i femton till tjugo minuter. Det är som vilken annan träning som helst. När du upprepar en aktivitet blir du bättre på den, säger Simon Niedenthal, doftforskare vid Malmö universitet.

Men långt innan covid-19 såg Simon Niedenthal ett behov av strukturerad luktträning utanför labb- och sjukhusmiljö. Äldre kan behöva luktträna eftersom luktsinnet försämras med åldern. För kräsna barn kan datorspelet och luktträningen vara ett sätt att vänja sig vid fler dofter och förhoppningsvis i förlängningen även nya smaker.

Resultatet är Exerscent, en luktträningsapparat som kopplas till ett datorspel. 

Rehab efter covid-19

– Poängen med Exerscent är att göra luktträning tillgänglig för så många som möjligt. Den är lätt att sätta ihop och enligt vår studie enkel att använda, säger Simon Niedenthal.

Foto av man med glasögonen uppfällda på huvudet.
Simon Niedenthal Foto: Magnus Denker

Exerscent kan användas för rehabilitering efter covid-19 eller andra virusinfektioner som orsakat luktförlust. Men det är också ett alternativ för yrkesverksamma inom mat, dryck och doft. 

– På frågan vilket sinne du inte skulle vilja förlora skulle de flesta nog svara synen eller hörseln. Men de som nu förlorat sitt luktsinne förstår bättre vilken förlust det faktiskt är. Vid till exempel demens är luktsinnet det första som går förlorat. Det finns en koppling mellan dofter och minnen – det tror jag de flesta känner rent intuitivt, säger Simon Niedenthal.

Luktträningssapparaten Excercent bygger på en liten dator, mikrokontroll, som från början utvecklats av David Quartielles vid Malmö universitet. Bakom Excerscent står forskare vid Malmö och Stockholms universitet.

Text: Ellen Albertsdottir