Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Sås, tjockt med smör och efterrätt – goda matråd för äldre

2022-06-01
porträttbild Sölve Elmståhl
Sölve Elmståhl, professor i geriatrik. Foto: Monne Ljungberg

Alltför många äldre lider av undernäring. Samtidigt visar forskning att några extrakilon är bra för hälsan på ålderns höst. Sölve Elmståhl, professor i geriatrik vid Lunds universitet och läkare på Skånes universitetssjukhus, berättar varför goda kostvanor är extra viktigt för personer över 80 år.

Hur viktig är kosten för äldre?

– I takt med att vi blir äldre blir aptiten oftast mindre och då är det lättare att bli undernärd, särskilt för sköra äldre. Därför måste man vara mer noggrann med vad som ligger på tallriken. En allsidig kost har också en positiv effekt på minne, humör, ork och immunförsvar. Den som däremot äter ensidig kost får sämre ork och energi, vilket skapar en negativ spiral och gör personen mer mottaglig för sjukdomar som kroppen har sämre möjlighet att klara av. Så bästa rådet jag kan ge är att äta en allsidig och varierad kost.

Varför är det bra för äldre att ha extrakilon?

– Det är vad vi kallar en geriatrisk paradox. Vi vet alla att övervikt i ungdomen och medelåldern ökar risken för många sjukdomar. Men när vi passerat 80 år är det precis tvärtom. Då visar vår forskning att några extrakilon istället skyddar oss och förlänger livet.

Är det någon typ livsmedel eller maträtter som behöver vara på menyn?

– För den som har fortsatt god aptit upp i åren gäller samma kostråd som för andra vuxna. Men de som inte orkar äta lika mycket som tidigare behöver välja maten med mer omsorg. Det gäller att få i sig en allsidig kost och inte snåla med feta produkter. Rikligt med sås, grädde till efterrätten och lite extra smör på mackan är några tips.

Social gemenskap är ju en faktor för ökad livskvalitet – är det viktigare än maten?

– Tyvärr lever ju många äldre i ofrivillig ensamhet och det är lätt att maten inte blir prioriterad. Såklart är det roligare att äta om man har sällskap eller någon att laga mat till. Social gemenskap är kanske inte viktigare än maten, men en friskfaktor som gör att äldre äter bättre.

6 MATRÅD FÖR ÄLDRE MED LITEN APTIT

  1. Gör smoothies med grönsaker eller frukt. Plussa på med fet yoghurt.
  2. Tillsätt gärna extra fett i maten i form av olja eller grädde.
  3. Undvik lättvarianter i mejeridisken.
  4. Något salt före maten triggar igång aptiten.
  5. Ät rikligt med sås, särskilt till magert kött och fisk.
  6. Ha gärna efterrätt till varje middag.

Text: MONNE LJUNGBERG