Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Alzheimer eller bara normalt dåligt minne?

2022-06-01
Siphotography/iStock.

De flesta av oss glömmer iblandar vi lagt mobilen eller nycklarna, eller något vi skulle handla i affären. Att glömma emellanåt är normalt och det finns många anledningar till ett tillfälligt sämre minne – sömnbrist och stress är två av dem. Men vad är skillnaden mellan att vara normalt glömsk och symtom på Alzheimers sjukdom, den vanligaste demenssjukdomen?

 

 • Är det nytt för personen att glömma bort vissa saker? Om personen hela sitt liv har haft svårt för att hålla reda på datum och tider så behöver det inte vara ett tecken på Alzheimers sjukdom om hen missar ett inbokat möte eller födelsedag. Individers minneskapacitet skiljer sig åt inom
  olika områden.

 

 • Att glömma namn på personer är normalt och vanligen så dyker namnet upp i minnet så småningom. Men om vi inte glömmer bara namnet, utan hela personen – då kan det vara ett symtom.

 

 • För många försämras minnet något med åldern, men då brukar det fungera med påminnelser som till exempel minneslappar. Men personer med Alzheimers sjukdom får med tiden det svårt att fungera med anteckningsbok, kalender, lappar och även muntliga påminnelser.

 

 • Om vi inte hittar mobilen, nycklarna eller plånboken så vet vi vilka ställen vi ska börja leta på. Personer med Alzheimers sjukdom har svårt att komma ihåg var de hade sin mobil eller plånbok senast.

 

 • Att vakna på en ny plats kan vara förvirrande en kort stund även för en frisk person. Men personer med Alzheimers sjukdom får svårt att pussla ihop ledtrådarna för att lista ut var de befinner sig och hur de har kommit dit.

 

 • Att gå vilse på nya platser kan vem som helst göra, men en frisk person löser situationen. En person med Alzheimers sjukdom kan gå vilse på välkända platser, till exempel få svårt att hitta hem från affären.

 

 • Det är normalt att glömma delar av en händelse, till exempel att det serverades lax när vännerna bjöd på middag. Men en person med Alzheimers sjukdom glömmer ofta hela händelsen och minns inte alls middagen hos vännerna.

 

 • Att dra sina favorithistorier flera gånger för sina vänner må vara tjatigt, men behöver inte vara ett tecken på sjukdomen. En person med Alzheimers sjukdom ställer i stället samma frågor om och om igen, även till samma person under samma samtal.

 

 • Att komma ihåg händelser från långt tillbaka i tiden tycker de flesta är svårare än att komma ihåg vad som hänt nyligen. Personer med Alzheimers sjukdom glömmer oftast det som nyss hänt, sagts och avtalats.

 

Källa: Ann Bonli, kurator på Minnesmottagningen vid Skånes universitetssjukhus och Signe Andrén, pensionerad forskare och sjuksköterska.