Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Ny syn på livets goda gav färre kilon

2022-06-01
Äldre man håller i skål och tittar fundersamt ut genom fönster.
– För mig är Livsstilsverktyget fantastiskt, jag kunde inte förändra mitt liv utan det. Jag har inte många år kvar, men det ska bli goda år, säger Kazuki Iwanaga. Foto: Roger Lundholm

Trots en livslång kärlek till god mat, choklad och semlor har Kabuki Iwanaga klarat att lägga om sin kost. Kroppen har tackat för tappade kilon med bättre blodsocker, kolesterol och blodtryck. Själv tackar han det forskningsbaserade Livsstilsverktyget som i flera år inspirerat honom att hålla fast vid sina nya goda vanor.

– Det handlar inte bara om kost och motion, utan om att förstå helheten och att reflektera över livet. Genom Livsstilsverktyget får jag hela tiden stimulans och annorlunda infallsvinklar på min hälsa, säger Kazuki Iwanaga. 

För honom betyder det mycket att han är med i en studie och att informationen om hälsa i det digitala Livsstilsverktyget är vetenskapligt underbyggd. Och det är kanske inte så konstigt, eftersom han är pensionerad forskare.

Han ser tänkande ut från lägenheten på sjätte våningen i Dockan i Malmö. Havet smälter ihop med himlen och i det oändliga blå lyser småbåtarna vita. Kazuki Iwanaga skrattar. Det gör han ofta. Han säger att han vid 77 års ålder stortrivs med livet. Hälsan är god, trots att han har typ 2-diabetes sedan många år tillbaka.

– Jag är nog ovanligt pigg för att vara så gammal. Jag springer fem kilometer en, två gånger i veckan och går minst 10 000 steg om dagen, säger han.

Kallades Semlemannen

Porträtt av man med japanskt utseende.
– Jag har så mycket kunskap nu, sträcker jag mig fram för att ta en kaka så dyker det oftast upp någon tanke som gör att jag ångrar mig, säger Kazuki Iwanaga. Foto: Roger Lundholm.

Men så har det inte alltid varit. När han jobbade som forskare i statsvetenskap med Asien som specialområde var dagarna ofta stressiga, utan tid för motion, men med mycket fika. Han undervisade, forskade, ordnade

konferenser och reste i skytteltrafik till Asien. Dessutom älskade han att äta och säger själv att han inte var måttlig – prinsesstårta, semlor, choklad, goda ostar, nybakta baguetter och vitt ris var några favoriter.

– Jag är uppväxt i Japan där man äter mycket nyttig mat som fisk och sjögräs. Men jag hade blivit försvenskad och var mycket förtjust i fika.

2002 kollapsade han plötsligt på ett universitet i Bangkok och fick ett dramatiskt besked – du har diabetes. Men trots den väckarklockan gick det inte att i ett slag ställa om sig till hälsosamma vanor.

– Min doktor var arg på mig för att jag inte skötte hälsan, mina värden var höga. Då hade jag stor mage och gick under namnet Semlemannen på jobbet. Det är svårt att ändra på sin livsstil när man är van att njuta av livets goda…

Men tack vare Livsstilsverktyget, och de existentiella frågor han har mött där, har han omdefinierat ”livets goda”. Varannan vecka besöker han Livsstilsverktyget digitalt för att fylla på motivationen.
Det kan handla om stress, ensamhet, åldrande, mat och motion eller relationer – för allt hänger ihop. Och relationen till dig själv speglar sig i relationen till mat. Kazuki Iwanaga beskriver det som en andlig mognad.

– Jag började reflektera över varför jag gör saker som inte är bra för mig. Jag såg min diabetes i ett större sammanhang. Att bara tänka ”jag ska gå ner i vikt” räckte inte för att ändra mina vanor.

Lättare lyckas stegvis

Livsstilsverktyget är en app som utvecklats vid Lunds och Göteborgs universitet under ledning av forskaren och läkaren Anders Rosengren, som ville skapa en hjälp till att överbrygga gapet mellan hur högt vi värderar vår hälsa och hur svårt vi ändå har att göra hälsosamma val. Vetenskaplig information om hälsa och psykologin bakom vanor kombineras med reflekterande frågor. Meningen är att vi ska bli medvetna om våra vanor och se vilka tips som kan fungera i just vår vardag. Men det ingår också dikter av Tranströmer, webbinarier och samtal med en rad olika människor som livsstilsprofessorn Maj-Lis Hellénius, Mark Levengood och Kattis Ahlström. För Kazuki Iwanaga hör reflektionsfrågorna och läsningen till frågorna det centrala. Det kan vara frågor som: Hur kan jag bli bättre på att komma ihåg långsiktiga följder av vardagsbeslut? Vad är det minsta steg jag kan ta för att röra på mig mer? Hur kan jag få sundare matvanor redan idag? Hur kan jag göra en dag mer minnesvärd?

– Jag väljer själv vilket tema jag vill fördjupa mig i, till exempel ensamhet nu under covid, när jag och min fru var tvungna att hålla oss undan och inte umgås med så många alls.

Forskarna har upptäckt att en stund varannan vecka med online-verktyget faktiskt kan förbättra hälsan och ge nya sätt att hantera livets upp- och nedgångar och även förebygga livsstilssjukdomar. En forskningsstudie från 2016, med personer med typ 2-diabetes som använde verktyget regelbundet, visade att de fick bättre blodsocker, blodtryck och insulinkänslighet, lägre vikt och fettmassa samt ökad muskelmassa. Tidigare studier har också visat på förbättrad livskvalitet både bland personer med och utan diabetes.

– Jag har så mycket kunskap nu, sträcker jag mig fram för att ta en kaka så dyker det oftast upp någon tanke som gör att jag ångrar mig.

Äter gott men annorlunda

Idag har Kazuki Iwanaga ändrat vad som ligger på tallriken men tycker ändå att han äter gott. Han är sparsam med godsaker, och äter bara en enda semla om året – på sin födelsedag. Frukosten består av havre- och chiagröt med blåbär och han lagar mat två gånger om dagen. Det blir mycket fisk, grönsaker och kål och gärna oxfilé ibland. Han mår bra och är glad, en milsvid skillnad från den lägsta punkten när han kände att hans liv var ohållbart.

– Jag var tvungen att ändra mitt liv för att det inte skulle gå illa. Om jag hade fortsatt som förr så kunde jag ha blivit blind eller fått amputera ett ben, sånt händer med diabetes. 

2018 började han med Livstilssverktyget och har sedan dess tappat 8–9 kilo. Han har också lyckats hålla motivationen uppe för sin nya diet och långa promenader och löprundor oavsett väder. Det bästa är att hans värden fortsätter att vara bra. Matchvikten på 60–62 kilo ligger still. Och han är inte ensam om att det håller i längden. För studien som genomförts sedan 2016 på Livstilssverktygets deltagare visade att effekterna blev starkare ju längre tiden gick under de två år som deltagarna följdes. Det är stor skillnad mot de flesta livsstilsstudier där effekterna brukar klinga av efter sex månader.

Nu har Livsstilsverktyget expanderat och blivit en stor folkhälsosatsning. Forskarna låter forskningen gå in i fas två och kommer under tre år att studera hur väl Livstilssverktyget hjälper till att förebygga livsstilssjukdomar, genom att jämföra en slumpmässig kontrollgrupp som inte använder verktyget med en grupp som använder det regelbundet.

– För mig är Livsstilsverktyget fantastiskt, jag kunde inte förändra mitt liv utan det. Hälsa för mig är helheten i mitt liv, min fru betyder mest, att kunna vara i naturen och bland mina älskade blommor på Österlen, umgås med vänner och resa. Jag har inte många år kvar, men det ska bli goda år.

Text: Jenny Loftrup

Läs mer

Nya matvanor kräver självinsikt