Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

PODD: Så vill de tackla havandeskapsförgiftning

2017-03-22

Havandeskapsförgiftning, eller preeklamsi, är ett stort problem i världen. Ungefär var 10:e minut dör en kvinna på grund av havandeskapsförgiftning och även i länder med bra mödravård kan tillståndet bli allvarligt med negativa effekter både för mamma och barn. Och än så länge finns ingen effektiv behandling.

Havandeskapsförgiftning har länge kallats för teoriernas sjukdom eftersom forskarvärlden haft många teorier om sjukdomen utan att kunna presentera en hållbar förklaring. Men för tio år sedan lanserade lundaforskarna Stefan Hansson och Bo Åkerström en förklaring.

Medan Stefan Hansson, professor och överläkare i obstetrik och gynekologi vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus letade efter en rimlig förklaring genom att bland annat jämföra moderkakor från friska kvinnor med dem som drabbats av preeklamsi, gjorde han en intressant upptäckt.

Samtidigt, i parallellkorridoren på Biomedicinskt centrum i Lund, forskade Bo Åkerström, professor i medicinsk kemi, på ett litet kroppseget protein, som har till uppgift att hand om och oskadliggöra så kallade fria radikaler, mycket reaktiva molekyler som kan bildas i kroppen.

De kände inte till varandras forskning tills en gemensam forskarkollega insåg att de hade en hel del gemensamt och sammanförde de två forskarna. Tillsamman kunde de då dra nya slutsatser kring orsakerna till havandeskapsförgiftning och har nu kommit en bra bit på väg att utveckla ett läkemedel mot sjukdomen. Om allt går enligt plan ska de under 2018 kunna börja testa medlet i kliniska studier på människor.

Text och poddintervju: EVA BARTONEK ROXÅ

Foto gravid mage: Dreamstime; Forskarfoto: Tove Smeds

Se även inslag på SVT från 8 mars 2017

De har tagit fram unik medicin mot havandeskapsförgiftning