Vetenskap och hälsa

Populärvetenskapligt om medicinsk forskning i Skåne

  • När barn har svårt att äta

    När barn har svårt att äta

    – En del barn kan helt enkelt inte äta, säger Kajsa Lamm som forskar om barn med ätsvårigheter. Att kalla det för ätovilja eller matvägran menar hon är fel. Det antyder att barnet inte vill…

    Läs mer

  • Nordisk kost för bättre hälsa

    Nordisk kost för bättre hälsa

    På 1990-talet blev det känt att Medelhavskost, som är rik på bland annat fisk, olivolja och grönsaker, sänkte blodfetter och minskade risken för hjärtproblem. Ny forskning tyder på att nordisk kost fungerar likadant. Vid avdelningen…

    Läs mer

  • Sås, tjockt med smör och efterrätt – goda matråd för äldre

    Sås, tjockt med smör och efterrätt – goda matråd för äldre

    Alltför många äldre lider av undernäring. Samtidigt visar forskning att några extrakilon är bra för hälsan på ålderns höst. Sölve Elmståhl, professor i geriatrik vid Lunds universitet och läkare på Skånes universitetssjukhus, berättar varför goda…

    Läs mer

  • Antiinflammatorisk kost – vad vet vi?

    Antiinflammatorisk kost – vad vet vi?

    Gurkmeja, bär och mörk choklad dyker upp om man googlar på antiinflammatorisk kost. Men det har varit svårt att visa att enskilda livsmedel har effekt mot inflammation i våra kroppar. Däremot kan sunda matmönster fungera.…

    Läs mer

  • Jakten på mat som gör oss friska

    Jakten på mat som gör oss friska

    Vilken mat ska vi äta för att hålla oss friska? Forskningsfrågan är enkel – men vägen till svaret är lång och komplicerad för nutritionsepidemiologen Emily Sonestedt. Fokus ligger inte bara på enskilda livsmedel och näringsämnen,…

    Läs mer

  • Så fungerar minnet

    Så fungerar minnet

    Våra långtidsminnen är ristade i hjärnbarken. Varje gång vi återvänder till ett minne så blir kopplingarna till minnet allt fler, samtidigt som vi ändrar lite på det. Så våra starkaste minnen riskerar att bli mer…

    Läs mer

  • Den sociala måltiden

    Den sociala måltiden

    Ur ett näringsperspektiv uppfattas många av oss som irrationella konsumenter som äter ohälsosamt för att vi inte förstår bättre och därför behöver utbildas. Men matetnologen Håkan Jönsson motsätter sig detta och menar att måltiden har…

    Läs mer

  • När depressionen är över dröjer minnesproblemen kvar

    När depressionen är över dröjer minnesproblemen kvar

      Vid depression blir hjärnan uttröttad och minnet och koncentrationen fungerar inte som det ska. Problemen kan vara bestående. Forskningen satsar därför på att hitta lösningar på de koncentrations- och minnesproblem som ofta dröjer sig…

    Läs mer

  • Alzheimer eller bara normalt dåligt minne?

    Alzheimer eller bara normalt dåligt minne?

    De flesta av oss glömmer iblandar vi lagt mobilen eller nycklarna, eller något vi skulle handla i affären. Att glömma emellanåt är normalt och det finns många anledningar till ett tillfälligt sämre minne – sömnbrist…

    Läs mer

  • Minnet – opålitligt men oumbärligt

    Minnet – opålitligt men oumbärligt

    Minnet är inte perfekt. Vi kan både glömma och minnas fel. Men det är inte bara dåligt, säger minnesforskaren Mikael Johansson. Tvärtom kan det vara praktiskt och till och med bra för den psykiska hälsan. Minnet är avgörande för att vi ska fungera. Det hjälper…

    Läs mer

  • När flera år försvann in i glömskan

    När flera år försvann in i glömskan

    Nina Ransmyr skadade minnet 2014. Då blev självklarheter plötsligt svåra. Samtidigt gick många av pusselbitarna som bildade den då 40-åriga trebarnsmammans identitet förlorade. – Ibland känns det som att jag är med i en film som…

    Läs mer

  • Så håller du hjärnan frisk

    Så håller du hjärnan frisk

    Vem som drabbas av demens handlar både om livsstil, riskfaktorer och de gener du fått. Demens kan inte botas, men det går att göra saker som ökar chansen för fler friska år. Sölve Elmståhl leder…

    Läs mer

  • Motion syresätter minnet

    Motion syresätter minnet

    Fysisk aktivitet är bra för minnet. Det är hjärnforskarna Tomas Deierborg och Tomas Roos eniga om. Både deras egen och andras forskning tyder på det. Och de lever så klart som de lär. Båda tränar regelbundet,…

    Läs mer

  • Hopp om mediciner mot alzheimer

    Hopp om mediciner mot alzheimer

    Alzheimers sjukdom blir allt vanligare i en åldrande befolkning. Förutom det personliga lidandet innebär det även stora kostnader för samhället. Därför läggs omfattande resurser på att hitta läkemedel som kan bromsa sjukdomen. Och det finns…

    Läs mer

  • Ny syn på livets goda gav färre kilon

    Ny syn på livets goda gav färre kilon

    Trots en livslång kärlek till god mat, choklad och semlor har Kabuki Iwanaga klarat att lägga om sin kost. Kroppen har tackat för tappade kilon med bättre blodsocker, kolesterol och blodtryck. Själv tackar han det…

    Läs mer

  • Stöd behövs för att leva gott trots demens

    Stöd behövs för att leva gott trots demens

    Demens är en av Sveriges stora folksjukdomar. I takt med att vi lever allt längre får också allt fler lära sig leva med sjukdomen. Men trots en demenssjukdom kan livet ha mycket att ge. –…

    Läs mer

  • PTSD – när minnet kan läka via tuff terapi

    PTSD – när minnet kan läka via tuff terapi

    Vid PTSD tar hemska minnesbilder upp för stor plats i hjärnan för att minnet ska fungera. Trots att det finns effektiv terapi vågar många inte genomgå den. Därför forskas det nu på mediciner som ska…

    Läs mer

  • Blodprovet som hittar alzheimer

    Blodprovet som hittar alzheimer

    Med ett enkelt blodprov och några snabba minnestester kan Alzheimers sjukdom diagnostiseras – med samma träffsäkerhet som mer avancerade metoder. Nu ser forskarna bakom det diagnostiska verktyget fram emot att det börjar användas på vårdcentralerna.…

    Läs mer

  • Luktsinnet och minnet hänger ihop

    Luktsinnet och minnet hänger ihop

    Det finns en stark koppling mellan dofter och minnen. Samtidigt försämras luktsinnet med åldern och äldre kan därför behöva luktträna. Det gäller även de som lider av postcovid. Genom en ny doftträningsapparat som är kopplad…

    Läs mer

  • Varierad mat ger rikare tarmflora

    Varierad mat ger rikare tarmflora

    I tjocktarmen har vi mellan ett och två kilo bakterier. På senare år har forskning visat att tarmfloran bidrar till vårt välbefinnande på en mängd olika sätt, och när balansen rubbas kan vi bli sjuka.…

    Läs mer

  • Ultraprocessat – knepigt begrepp

    Ultraprocessat – knepigt begrepp

    Nyheten om att svenskar äter mest ultraprocessad mat i EU fick stort utrymme i media. Men den bakomliggande klassificeringen kan vara felaktig. –Med hjälp av industriell bearbetning kan vi öka näringsinnehållet eller få fram livsmedel…

    Läs mer

  • Från kostcirkeln till genetiska markörer

    Från kostcirkeln till genetiska markörer

    Det har hänt en del sedan kostcirkeln lanserades i Sverige på 60-talet och råden om vad vi ska äta har förändrats i takt med att forskningen gått framåt. Men att forska på folks matvanor innebär…

    Läs mer

  • Infektion kan få minnet att svikta

    Infektion kan få minnet att svikta

    Vi är nog flera som känt oss grötiga i hjärnan i samband med att vi haft covid-19-infektion. För de flesta av oss var dessa svårigheter med minne och koncentration övergående. Men vad hände i hjärnan…

    Läs mer

  • Läkemedel som förvärrar vid demens

    Läkemedel som förvärrar vid demens

    Överanvändningen av läkemedel som kan vara skadliga för äldre har minskat. Men fortfarande skrivs medicin med kognitiv påverkan ut för ofta till personer med demens. Det visar en studie av läkemedelsanvändning på demensboenden. – Det…

    Läs mer

  • Epigenetiska markörer förutspår risk för komplikationer vid typ 2-diabetes

    Epigenetiska markörer förutspår risk för komplikationer vid typ 2-diabetes

    En ny studie av forskare vid Lunds universitet ger ytterligare stöd för att typ 2-diabetes bör delas in i undergrupper och behandlas på olika sätt. Studien visar att det finns tydliga epigenetiska skillnader mellan olika…

    Läs mer