Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Prova vin och träna luktsinnet i virtual reality

2022-10-17
Forskarna har gjort all kod, ritningar och manualer för hur man skriver ut en enhet i 3D öppet tillgängliga på nätet. Kostnaden för att ta producera en enhet ligger på endast cirka 150 dollar

Kan Virtual reality utveckla ditt luktsinne? Det tror forskarna bakom en luktmaskin som kan förhöja upplevelsen av dataspel och förhoppningsvis även hjälpa personer att återfå sitt förlorade luktsinne.

Projektet är ett tvärvetenskapligt samarbete mellan en forskargrupp i psykologi på Stockholms universitet och interaktions- och spelforskaren Simon Niedenthal vid Malmö universitet. Luktmaskinen – också benämnd olfaktometer – gör att man kan lukta och känna dofter i VR-miljö, det vill säga illusionen av att befinna sig i verkligheten i en datorsimulerad omgivning.

Luktkapslar som kan blandas

Det unika med forskningen är att man funnit ett sätt att koppla en behållare med doftkapslar till handkontroller för HTC Vives VRsystem. Behållaren kan rymma fyra dofter vid samma tillfälle. Dessa kan blandas på olika sätt och sprids till näsan med hjälp av en fläkt. En integrerad dator med wi-fi möjliggör att kontrollen kan kopplas upp mot andra enheter.

– Du använda vilka flytande dofter som helst i behållaren, säger Simon Niedenthal, universitetslektor vid institutionen K3, där studenterna i interaktionsdesign kan träna sin näsa i en doftklubb.

För att illustrera hur innovationen kan användas har forskargruppen tagit fram ett vinprovningsspel där ”vinprovaren” får gissa rätt på dofterna i respektive vin i en virtuell vinkällare. Svårighetsgraden kan varieras genom en tävling där man blandar olika dofter.

– Möjligheten att gå vidare från ett passivt till ett mer aktivt luktande i spelvärlden banar väg för utvecklingen av helt ny luktbaserad spelmekanik baserad på spelarnas rörelser och bedömningar, säger Simon Niedenthal.

Läs även: Luktsinnet och minnet hänger ihop

Främsta nyttan bättre livskvalitet

Luktmaskinen kan inte bara bidra till spelutveckling. Enligt Simon Niedenthal kan den användas av alla som håller på med dofter, som kockar eller parfymörer. Men främsta nyttan finner han i möjligheterna till att förbättra människors livskvalitet i vardagen. En målgrupp är personer som efter covid eller annan anledning förlorat luktsinnet.

– Post-covid har mer än någon gång tidigare visat hur viktig förmågan att känna dofter är för välmåendet. Det är en stor förlust att inte kunna känna dofter. Jag blir ofta kontaktad av människor som undrar om jag kan hjälpa dem. Det är hjärtskärande, säger Simon Niedenthal.

Han lyfter fram det intressanta samarbetet med psykologer som kan mycket om psykofysiologiska processer som reaktioner i hjärnan,

– Det behövs mer forskning, men aktiv doftträning kan innebära en större chans till rehabilitering för de allt fler personer som förlorat luktsinnet. Det finns nog många användningsområden jag inte kan förutse, säger Simon Niedenthal.

Länk till vetenskaplig artikel: A graspable olfactory display for virtual reality

Länk till video som visar hur luktmaskinen fungerar

Text och foto: MALMÖ UNIVERSITET

Artikeln är tidigare publicerad som nyhet från Malmö universitet