Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Vi önskar våra läsare en God Jul och Gott Nytt År!

2013-12-23

Juldekoration i form av hjärtan

Vi på redaktionen för Aktuellt om vetenskap & hälsa tar ledigt över jul och nyår och återkommer igen från den 7 januari 2014.

Här tipsar vi om några av våra artiklar från året som gick. Och kanske också inspirerar till hälsosamma nyårslöften inför nästa år!

Året som gick …

Vi har publicerat i snitt cirka en artikel om dagen under 2013 – sammanlagt 300 stycken. Under året har vi också haft några olika teman för den som vill fördjupa sig lite extra i ett ämne:

TEMA: Havandeskapsförgiftning

TEMA: Borrelia

TEMA: Nacksmärta

TEMA: Eksem och konserveringsmedel

TEMA: Unga och psykisk ohälsa

TEMA: Att arbeta med psykisk sjukdom

hoppfull
Foto: Colourbox

PIL-föreläsningar – från öron till inflammatorisk tarmsjukdom

I Malmö och Lund har årets populärvetenskapliga föreläsningar filmats som vanligt, och kan ses i efterhand på webben. Titta gärna på den om hörsel – och läs mer i artikeln där vi frågar oss om en hel generation riskerar att få hörselskador på grund av för hög volym i hörlurarna. Länk till artikeln ”MP3-öron en vanlig framtida hörseldiagnos” Länk till PIL-föreläsning om ljud och hörsel

Länk till alla PIL-föreläsningar

Bästa åldrandet – hur får man till det?

Lunds universitets Magasin, LUM, har haft åldrandet som tema under hösten. Möt några forskare som berättar om bland annat den bästa miljön på äldreboenden och om design för produkter för äldre. Läs också om handböcker i ”konsten att leva länge” som spridits ända sedan 1700-talet.

Vad är nyttigast att äta …?

Foto Dreamstime

Nu är det snart dags att spela in nästa avsnitt av Doktorn svarar. Bruno Clevström på Skånes universitetssjukhus kommer att träffa professor Charlotte Erlanson-Albertsson i början av februari 2014 och höra mer med henne om hur vi ska äta för att må bra. Mejla oss gärna dina frågor inför samtalet om kost och hälsa. Läs mer och se årets tidigare två avsnitt – om hjärtats och andningsvägarnas sjukdomar.

Och året som kommer …

Att gå ner i vikt och att börja motionera mer, är kanske de allra vanligaste nyårslöftena. Vill du inspireras till ett sundare liv är ett tips att titta på en underhållande föreläsning från Skånes universitetssjukhus om matens och dieternas betydelse för hälsan. Eller att fördjupa dig i de senaste vetenskapliga rönen om rökning och träning.

Humoristiskt om hållbart ätande

Docent Klas Sjöberg från ”Gastronomiska kliniken”, knyter humoristiskt och intelligent ihop ätandet, hälsan och miljöpåverkan under en eftermiddag på Skånes universitetssjukhus tidigare i höstas på temat Hållbar sjukvård.

Se föreläsningen på SUS Play

stavgång
Foto: Roger Lundholm

Träning påverkar hur våra gener fungerar

Se en populärvetenskaplig föreläsning om hur träning påverkar hur våra gener och därmed uppkomsten av typ 2-diabetes av Charlotte Ling, Lunds universitet. Filmen är från Världsdiabetesdagen i Malmö 2013.

Länk till filmen

Leder rör oss alla

Missade du Forskningens dags alla spännande föreläsningar på temat artros och träning, kan du upptäcka dem här på vår hemsida.

Länk till Forskningens dag 2013 om artros

Ny kunskap om nikotinberoende

Och vill du dyka ner i en mer vetenskaplig artikel om de senaste rönen kring nikotinberoende skriver här Anna Appelberg om Emil Egecioglus forskning. Han är expert på hormoner som styr vår aptit.

Emil vill skapa bättre metoder för rökare att fimpa för gott

Var ute mer i naturen och stressa mindre

I somras skrev vi också om forskning kring hur naturvistelse får dig att stressa mindre och må bättre. Vår studentmedarbetare Lovisa Fey träffade forskaren och läkaren Matilda van den Bosch som i sin forskning på SLU har sett att miljön spelar en stor roll för hur vi mår. Läs artikeln här

julklappGe dig själv både naturupplevelser och en bättre hälsa i julklapp!

En riktigt god jul och ett gott nytt år hälsar redaktionen för Aktuellt om vetenskap & hälsa!