Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Supermagnetkameran på plats i Lund

2014-12-04

Sverige fick idag sin första supermagnetkamera på sju tesla. Vädrets makter var på rätt sida och idag lyftes över den 40 ton magnetkameran på plats.

7 tesla mr kamera inlyft
Den över 40 ton tunga magnetkameran lyfts på plats.

Under förmiddagen den 3 december lyftes supermagnetkameran på plats på Lunds universitets Biomaging Center (LBIC) och Skånes universitetssjukhus. Fram tills nu har de mest kraftfulla MR-kamerorna i Sverige, som används på människa, haft ett magnetfält på tre tesla, 3T.

– Det är bättre än julafton! utbrast Titti Owman, MR-sköterska på LBIC, när kameran som väger över 40 ton tog mark efter ett lyft ner genom taket med en jättekran. Den nya magnetkameran är alltså mer än dubbelt så stark än andra MR-kameror i Sverige och kommer att möjliggöra studier av olika delar av kroppen med mycket hög upplösning.

– Vi kommer att kunna göra mycket bättre bilder, konstaterade an glad och lättad Freddy Ståhlberg efter in lyftet.

Freddy Ståhlberg är föreståndare för LBIC och den som varit ansvarig för den flera år långa processen att först ansöka om medel från Vetenskapsrådet, upphandla kameran och nu få den på plats. Med en sjutesla-kamera kommer forskarna att kunna studera exempelvis hjärnan med mycket hög upplösning för att till exempel se de första tecknen på hjärnförändringar vid Alzheimers sjukdom. Detta skulle kunna öppna möjligheter för både tidigare och effektivare behandling. Kameran kommer även att kunna användas för att studera andra delar av kroppen. Sjukdomar i leder och extremiteter liksom cancer i olika delar av kroppen kommer att kunna undersökas med hittills oöverträffad teknik.

Nu återstår en hel del arbete med installation och uppstart av maskinen. Om några månader ska kameran kunna användas för första gången. Kameran är det senaste tillskottet till Lund University Bioimaging Center och kommer att bli en nationell resurs för forskare i hela Sverige.

Text och foto: JOHANNA SANDAHL
Nyheten är tidigare publicerad av Lunds universitet, 3 december 2014