Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Sommarläsning och lyssning på Vetenskap & hälsa

2022-06-30
katt klädd i sommarskjorta och solglasögon ligger i en gul hängmatta
Foto: iStock/Natasha Zakharova

Nu tar redaktionen sommarledigt och återkommer igen den 9 augusti. Vi önskar alla våra läsare en riktigt skön sommar och hoppas att ni vill följa oss även till hösten igen. Då kan ni se fram emot nya poddar, nya artiklar och en tidning om hur virus kan vända upp och ner på en hel värld.

Redaktionen tipsar:

Poddar

Minnet och hälsan

.
Det farliga blodtrycket

.
Personlighetens betydelse för distansarbete

.

Fler poddar hittar du här


.Tidning

omslagsbild tidningen Minnet, maten och hälsan. På bilden kvinna i profil som håller upp ett blomkålshuvud

Tidskriften Vetenskap & hälsa är tematisk och kommer ut två gånger per år. Temat för det senaste numret är Minnet, maten och hälsan.

Bläddra i tidskriften på skärmen

Innehållsförteckning och länkar till samtliga artiklar i det senaste numret

Minnet, maten och hälsan. (länk till pdf)

Tidigare nummer hittar du här


Våra teman

Fertilitet

till höger sitter en höggravid kvinna, hon är klädd i ett vitt linne som smiter åt hennes stora mage. Mitt emot henne en man, klädd i jeans och t-shirt. Han håller i hennes händer och tittar på magen
Foto: iStock/nd3000

Upp till vart fjärde par har svårt att få barn och ungefär 10-15 procent av alla par i Sverige drabbas av ofrivillig barnlöshet. Vad vet man om orsakerna, vilken hjälp finns att få och hur medvetna är vi om vad som påverkar vår fertilitet? I en serie artiklar och poddar berättar vi om det senaste inom forskningen. Läs mer

.

Avancerad vård – inte bara på sjukhus

Pojke med andningsmaskin i hemmiljö.
Foto: iStock/Branimir76

Avancerad vård kan ges på många fler platser än sjukhus. Det kan ske i hemmet i livets slutskede och mobila sjukhusteam kan ge akutvård i hemmet. Avancerad sjukvård i hemmet kan underlätta vardagslivet för barnfamiljer vid olika stadier av akut, långvarig eller kronisk sjukdom. Och idag finns ambulanser med specialistkompetens att ta hand om akut psykiskt sjuka. Läs mer om vad som är möjligt. 

.

Fler teman hittar du här