Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Så orsakar solen ögonskador

2017-11-07
Att titta rakt mot solen, som exempelvis vid en solförmörkelse, kan ge permanenta skador på näthinnan. Därför ska man alltid använda speciellt anpassade glasögon. Foto: iStock/Ryan Herron

Att – kort eller långvarigt – utsätta ögonen för starkt solljus kan ge oönskade följder som snöblindhet, förändringar på gula fl äcken och ökad risk för grå starr. Men med vanligt sunt förnuft och CE-märkta bruna eller grå solglasögon kommer du långt.

Fredrik Ghosh är ögonspecialist och näthinnekirurg vid Skånes universitetssjukhus, och professor i oftalmologi vid Lunds universitet. Inför varje solförmörkelse vet han att han kommer att få in ett par nya patienter som tittat på solen med inget eller dåligt skydd. Den som gör det löper risk att få en skada på gula fläcken i näthinnan – en skada som inte sällan är permanent.

Starka ljusreflektioner från havet, snön eller en svetslåga kan ge akuta, men ofarliga, ögonskador på hornhinnan. Smärtan som följer på det strålningsskadade ögat är mycket stark.

– Så den som råkar ut för denna skada gör aldrig om det, säger Fredrik Ghosh.

Fredrik Ghosh, professor i oftalmologi

UV-ljus kan skada på flera sätt

Det yttersta skiktet av hornhinnan, epitelet, är mycket känsligt för UV-strålning. I solljus finns både UVA och UVB. B-varianten är mest energirik och är därmed farligast.

Ögats lins är den som ställer in avståndsskärpan åt oss. Ögonsjukdomen grå starr är en grumling av linsen, och långvarig exponering för solens UV-strålning ökar risken för att drabbas. Operation av grå starr är ett rutiningrepp numera, då en plastlins sätts in och ersätter den biologiska.

Ett allvarligare tillstånd är malignt melanom i åderhinnan, bakom näthinnan långt bak i ögat. Fredrik Ghosh jämför här med hudcancer, som ju också kan följa på överdriven solexponering. Men att drabbas av denna sorts ögoncancer är ovanligt.

Solljuset tros också skynda på åldringsprocessen av gula fläcken, den del av näthinnan som används när vi ska se skarpt – som att läsa eller titta på ansikten.

Solglasögon ska vara CE-märkta

Ett par bra solglasögon ska vara CE-märkta (alltså ha UV-filter) och ha bruna, grå eller grågröna glas. Blått släpper igenom mer av det skadliga UV-ljuset. Solglasögon utan UV-filter ”lurar” med sina mörka glas pupillen att vidgas. Därmed släpps mer ljus in i ögat än om inga solglasögon alls hade använts – då hade pupillerna i stället dragit ihop sig och reflexen blivit att kisa eller vända bort blicken från solen.

– Så ska vi gå runt med CE-märkta solglasögon ständigt för att inte dra på oss skador? Nej, det tycker jag inte, det räcker med vanlig försiktighet. Och låt bli att titta på en solförmörkelse om du inte vet att du har ett fullgott skydd, säger Fredrik Ghosh.

Text: ERIKA SVANTESSON