Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

PODD: När hjärtat inte orkar

2017-04-26


Hos patienter med hjärtsvikt har hjärtat inte längre kraft att pumpa ut allt det blod som kroppen behöver för att få syre och näring. Minst 200 000 personer i Sverige, omkring två procent av befolkningen, lider av hjärtsvikt.

Ett friskt hjärta ska kunna spänna sig som en stålfjäder för att pumpa ut blodet, och sedan slappna av och bli mjukt som en manet för att kunna ta emot nytt blod. Det är denna mekanik som fallerar vid hjärtsvikt. Sjukdomen drabbar mest äldre personer, men orsakas inte så mycket av åldern i sig som av sådant som styva blodkärl, högt blodtryck eller ärrbildning efter en hjärtinfarkt.

– När jag började som hjärtläkare kunde man inte göra mycket för patienter med hjärtinfarkt. Nu har vi mycket bättre metoder, så mycket mer av hjärtmuskeln kan räddas vid en infarkt, säger hjärtläkaren Björn Kornhall vid Skånes universitetssjukhus i Lund.

Ändå har förekomsten av hjärtsvikt inte gått ner, eftersom det tillkommit nya grupper av patienter. Där har hjärtsvikten ofta en annan bakgrund än hjärtinfarkt, som till exempel diabetes, högt blodtryck, övervikt, alkohol, hjärtmuskelsjukdomar, medfödda hjärtfel eller påverkan av cancermediciner.

Riskgen kopplad till inflammation och ärrbildning

Patienter med hjärtsvikt utvecklar ofta en skadlig ärrbildning i hjärtats muskulatur, en ärrbildning som kan hänga samman med en pyrande inflammation. Det tror i varje fall Gustav Smith, läkare vid Skånes universitetssjukhus och forskare vid Lunds universitet.

– Vi gjorde genetiska kartläggningar av ett stort antal hjärtsviktpatienter för att se om någon gen var kopplad till en god eller dålig prognos för sjukdomen. Då fann vi så småningom en genvariant som påverkar celler i immunsystemet och ger en sämre prognos vid hjärtsvikt, säger han.

Den aktuella genen ger upphov till ett signalämne som aktiverar immunförsvaret, vilket i sin tur tros leda till inflammation och ärrbildning i hjärtat. Turligt nog råkar det finnas ett läkemedel som hämmar just detta signalämne. Läkemedlet används inte vid hjärtsvikt utan vid olika inflammationssjukdomar, men att det är godkänt innebär att vägen till försök med hjärtsviktspatienter kan bli kortare.

I podden om hjärtsvikt berättas också om hur man ställer diagnos på och behandlar hjärtsvikt, om de olika typerna av hjärtsvikt, om motion vid hjärtsvikt, och om hur forskningen om generna bakom hjärtsvikt kommer att gå vidare.

Text: INGELA BJÖRCK

Illustration hjärta: Colourbox