Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

PODD: Förebygga psykisk ohälsa – går det?

2019-10-30

Den psykiska ohälsan är ett växande folkhälsoproblem men vad går att göra för att förebygga psykisk ohälsa och att vända den här trenden? För att få reda på mer har Vetenskap & hälsa träffat några läkare och forskare och bett dem berätta vad som görs inom deras respektive specialområden.

Jan Sundquist, läkare och professor i allmänmedicin vid Lunds universitet och verksam vid Centrum för primärvårdsforskning i Malmö, representerar den första linjens psykiatri. Han menar att man kan komma långt med enkla verktyg som fysisk aktivitet, mindfulness, KBT-behandling och olika former av fysioterapi.

I andra änden av skalan hittar vi patienter med de riktigt tunga diagnoserna, personer som funderar på eller har försökt ta sitt liv. Vad kan omgivningen, sjukvården och forskningen bidra med för att få ner antalet suicid? Hur hjälper man en person som mår riktigt dåligt och som funderar på att ta sitt liv? Åsa Westrin som är professor vid Lunds universitet och överläkare vid enheten för psykiatriforskning vid Region Skåne besvarar frågor om hur psykiatrin arbeta med självmordsprevention.

I våras skrev 28 chefer och överläkare från barn- och ungdomspsykiatrin en debattartikel i Svenska Dagbladet som inleddes med orden: ”För att komma till rätta med den allt mer utbredda psykiska ohälsan bland barn och unga måste samhället ta ett samlat grepp” och tidigare i höstas kunde man läsa en artikel i Sydsvenskan som inleddes med rubriken ” Trots att fler än någonsin får hjälp så växer BUP-köerna”. Sophia Eberhard, barnpsykiater och verksamhetschef inom barn- och ungdomspsykiatrin i i Region Skåne, berättar hur barnpsykiatrin vill ta sig an problemet.

Vi översköljs dagligen av reklam för olika online-spel, spel som klassas som högriskspel eftersom de anses vara starkt beroendeframkallande. Och för den som fastnar i spelberoende innebär det inte bara ekonomiska problem utan det leder ofta också till sociala och psykisk problem. Men Anders Håkansson, professor i beroendemedicin vid Lunds universitet och överläkare vid Beroendecentrum i Malmö menar att går att förebygga att människor hamnar i spelberoende och att vägen dit går både genom lagstiftning och attitydförändringar .

Välkomna att lyssna!

Featurebild, stickling och vattenkanna: iStock/amenic181.jpg

Missa inte Forskningens dag 5-6 november


Andra poddar om psykisk ohälsa

Helt Okej – podcast om ungas psykiska hälsa