Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

”Jag förstod inte att det var en hjärtinfarkt”

2023-05-22
Diana Andersson fick inte den typiska bröstsmärtan. Nu tycker hon det är svårt att veta vilka symtom som är varningssignaler. Foto: Andreas Irebring

Symtomen på hjärtinfarkt hos kvinnor kan vara mer diffusa och otydliga än hos män. Det gör det svårt att greppa vad som händer, något som Diana Andersson har erfarenhet av.

– Det var något som spände och brände intensivt i kroppen. Men jag hade inte en aning om att det rörde sig om en hjärtinfarkt.

Diana Andersson hade under en tid känt att något stod fel till i hennes kropp. Magont och värken i ryggen kopplade hon dock inte alls till att en hjärtinfarkt låg och lurpassade i skuggorna. Hon trodde att det rörde sig om problem med gallblåsan.

– Jag är 70 år gammal och tänk­te att det är vanligt att ha olika kräm­por i min ålder. Förvisso kände jag mig mycket tröttare än vad jag är van vid, men trots det flöt ändå mitt liv på. Jag är fortfarande yrkesverksam och gick till jobbet och tog mina dagliga promenader, säger Diana Andersson.

Dagarna innan Diana Andersson drabbades av en hjärtinfarkt, hade hon spenderat i Göteborg tillsammans med sin särbo och hans barn. Det van­ligaste symtomet på hjärt­infarkt för både män och kvinnor är den klassiska smärtan i bröstet. Men för kvin­nor är det vanligare med diffusa symtom som andfåddhet, illamående och allmän sjukdomskänsla.

– Om jag hade förstått det när jag var i Göteborg hade jag vetat att mina sym­tom var illavarslande. Den där tröttheten som jag hade känt ett tag hade ytterligare intensifierats. Jag orkade inte ens ta en promenad, men jag gjorde ing­en större sak av det.

Ilningar i varje por

Diana Andersson sa adjö till Göteborg och satte sig i bilen och körde raka vägen hem till särbons hem i Höör. När hon vaknade nästa dag mådde hon fortfa­rande inte bra och valde därför att ensam bege sig hem till Lund. Väl där hann hon knappt öppna dörren till sin lägenhet och sätta ner resväskan på golvet innan obe­haget i kroppen växte till nivåer som var svårhanterliga. Hon beskriver symtomen som obehagliga ilningar i varenda por av kroppen och en känsla av att hon höll på att dö. Diana Andersson insåg att hon be­hövde akut hjälp och ringde 112.

– Ambulansen var snabbt på plats, och ambulanspersonalen sa att det var högst troligt att jag hade fått en hjärtinfarkt. Jag hade själv väldigt svårt att tro att det rörde sig om det. En hjärtinfarkt ska ju vara dramatisk och kännas i bröstet, inte ska det väl kännas så här?

På Skånes universitets­sjukhus hamnade Diana Andersson på intensiven och opererades senare för den kraftiga hjärtinfarkten.

– Jag hade fortfarande svårt att ta in det. Jag har tänkt en hel del på i efter­hand att jag lika gärna kunde ha drab­bats av hjärtinfarkten medan jag satt och körde hem från Göteborg. För mig sä­ger det en hel del om hur lömsk den här sjukdomen kan vara för kvinnor.

Finns i släkten

Nu har några månader passerat och Diana Andersson går på regelbundna hälsokontroller.

– Det känns fortfarande konstigt att jag har drabbats av en allvarlig hjärtinfarkt. Jag känner mig inte sjuk på det sättet.

Däremot har hon inte gjort några stör­re livsstilsförändringar. Att röra på sig mer och äta hälsosammare mat är annars en viktig del av behandlingen efter en hjärt­infarkt, särskilt vid övervikt.

– Jag vet inte riktigt vad jag skulle ändra på? Jag är ingen ungdom läng­re men har alltid rört på kroppen. Jag dricker knappt alkohol och röker inte, säger Diana Andersson med ett skratt.

Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor. Med den vetskapen, och det faktum att hon själv drabbats, kommer Diana Andersson försöka att vara mer uppmärksam på symtom i framtiden.

– Samtidigt känns det väldigt klurigt. Vad är det jag ska vara observant på? Jag fick ju inte bröstsmärtor. Problemet är att man blir nojig, och nojig vill jag inte vara. Jag skulle nog inte förstå att det är en hjärtinfarkt även om det skulle hän­da igen.

Många på den manliga sidan av hen­nes släkt har tidigare haft hjärtinfarkter. Hennes far drabbades av en hjärtinfarkt och efter det en stroke som han dog av, och hennes bror har överlevt en infarkt. Ärftliga anlag kan göra att en person inte omsätter eller producerar blodfetter el­ler blodsocker på ett normalt sätt. Högt blodtryck och fetma är också riskfaktorer där ärftlighet spelar in.

– Det är rätt tydligt att det ligger i släkten. Efter att jag drabbades har flera i släkten blivit mer noggranna med att gå på hälsokontroller. Både på den man­liga och kvinnliga sidan.

Fler kan upptäcka i tid

För den som bär på arvsanlag som ökar risken för infarkt är det extra viktigt att som Diana Andersson röra mycket på sig, äta sunt och inte röka. Och hålla koll på blodtrycket. Man ska också vara med­veten om att diabetes och stress är riskfaktorer. Men i Diana Anderssons fall räckte det inte att leva sunt.

– Något gott har ändå min hjärtinfarkt fört med sig. Förhoppningsvis kan den medföra att begynnande hjärt­infarkter upptäcks i tid även hos andra i släkten.

Läs även: Kvinnor upplever mer oro och stress före hjärtinfarkt

Text: ANDREAS IREBRING