Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Får pusta ut för varje steg

2011-11-01
tunga steg
Tunga steg. Förutom sin KOL har Lars-Arvid Skoog också drabbats av hjärtinfarkt, pulsåderbråck och stroke. 35 års rökning tog ut sitt pris. Foto: Roger Lundholm.

Lars-Arvid Skoog är en man med gott humör. Men det finns somligt som stör.

Att behöva pusta ut efter trappan till lägenheten. Att han måste ta paus efter två sågade brädor. Att det tar på krafterna att bära två matkassar.  

– Sådant stör en hel del för en praktiskt lagd man som älskar att snickra och som dessutom varit i eliten som handbollspelare, säger han.  

Men han vet vad det beror på. Kapaciteten i hans lungor är reducerad till 25 procent.

Diagnosen på KOL kom 2003 efter 35 års rökning och ett antal misslyckade försök att sluta.

– Efter hjärtinfarkten 1996 minskade jag antalet cigaretter från 15-20 om dagen till 6-8, berättar han.  

Då upplevde Lars-Arvid inga problem med sin rökning, även om han insåg att han borde sluta. Han hade ju ingen rökhosta och han hostade inte upp slem. Och när han tvingades bryta en golfrunda redan vid femte hålet skyllde han på dålig kondition. 

– Jag är rent ut sagt fysiskt lat. Det där med att träna har aldrig legat för mig, säger han. 

Ett halvår innan han fick sin diagnos dog hans älskade Gun-Britt efter en lång kamp mot sin bröstcancer. 

– Vi hade varit gifta i 35 år. Jag har aldrig mått så dåligt som de åren.  

Envis luftvägsinfektion

På sommaren drabbades han av en envis luftvägsinfektion och besökte vårdcentralen. Spirometrin visade en lungvolym på 33 procent. Han kom till sjukhuset i Lund och fick sin diagnos, tog prover, blev sjukskriven och prövade läkemedel.  

I dag har hans lungkapacitet krympt till 25 procent. Själv spekulerar Lars-Arvid i att det beror på att han upphört med den KOL-gymnastik som sjukhuset anordnar. Det beror emellertid inte så mycket på hans fysiska lättja.  

Även fler sjukdomar

– För ett år sedan fick jag ett pulsåderbråck som opererades. Efter operationen tillstötte komplikationer och jag blev opererad på nytt. På juldagen förra året fick jag dessutom en stroke, berättar han.  

Lars-Arvid, som före hjärtinfarkten i mitten av 90-talet aldrig sökt sjukvård akut, var nu en ständigt återkommande patient. Och det är inte osannolikt att både infarkten, pulsåderbråcket och stroken också de har samband med KOL-sjukdomen (se artikeln ”Infarkt, stroke, benskörhet… KOL är mer än lungsjukdom!”).  

Än behöver dock 70-årige Lars-Arvid Skoog inte ta hjälp av syrgas  

– Jag har omkring 95 procents syreupptagning i lungorna. Men jag rör mig sakta nu för tiden, säger han.  

Text: PER LÄNGBY