Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Snabbare provsvar

2013-03-28

En helt ny metodik för att ta reda på vilka bakterier som orsakar en infektion har provas ut och används nu vid Klinisk mikrobiologi vid Labmedicin Skåne.

Vid allvarligare infektioner kan en läkare inte vänta med att sätta in antibiotika de två till tre dagar som det vanligtvis tar att få svar på en bakterieodling och därför används ofta ett bredare antibiotikum för säkerhets skull. Något som inte alltid ger optimal behandling och som på sikt riskerar att öka resistensproblemen hos bakterier.

– Så kallad masspektrometri har helt revolutionerat hur vi gör artbestämningar av bakterier, berättar Bo Nilson som är mikrobiolog vid Klinisk mikrobiologi. Analystiden för en artbestämning kan i vissa fall kortas ner en till två dagar och kan ofta vara avslutad en dag innan resistensbestämningen är klar.

– Vet man vilken bakterieart det är kan man av erfarenhet också säga vilken typ av antibiotika som i regel fungerar här i Sverige, där vi än så länge har relativt lite resistens.

Klinisk mikrobiologi började testa metoden för ungefär tre år sedan och använder den idag i sin rutindiagnostik. De har också fler metoder under utveckling, bland annat försöker man snabbare detektera resistens med hjälp av masspektrometri.

Text: NINA NORDH