Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Rätt djurmodell viktigt vid forskning om stroke

2011-04-18

 

Arteriografi av hjärnans blodkärl

Foto: Dreamstime

Varje år satsas många miljoner på forskning om stroke i världen. Då är det viktigt att pengarna används på rätt sätt. Det tycker några kliniska forskare i Lund som intresserat sig för hur experimentella djurmodeller används vid forskning om stroke och som i förlängningen är meningen ska rädda människoliv.

– Det är viktigt att man använder experimentella modeller som vi kan dra nytta av för människor, säger Arne Lindgren, professor och forskare i neurologi vid Institutionen för kliniska vetenskaper i Lund.

Jämför med djurmodeller

Med stöd av forskningsanslag från bland andra Konung Gustaf V:s och Drottning Victorias Frimurarestiftelse, studerar forskarna Arne Lindgren och Hossein Delavaran och deras kollegor patienter som fått en stroke och de djurmodeller som används vid forskning om akut ischemisk stroke i Lund. Den translationella studien går under namnet ”Lund Stroke Recovery Study”.

Arne Lindgren, professor i neurologi– Vi vill se i vilka delar av hjärnan som skadorna finns och om de hjärnskador som uppstår hos patienter liknar de som studeras i djurexperimentella modeller. Om det är så att skadorna är likartade kan vi fortsätta att använda de här djurmodellerna, i annat fall måste vi finna nya vägar.

Arne Lindgren. Foto: Kennet Ruona.

Akuta skador

Forskarna studerar hjärnskadorna hos patienter med ischemisk stroke i akutskedet, både med avancerade kliniska undersökningar och med hjälp av MR, magnetresonanstomografi. Av de drygt 100 patienter ur ”Lunds Stroke Register” man hittills undersökt, har man bland annat funnit att 40 procent har mer än en akut skada i hjärnan.

– Det är en oväntat hög siffra och det kommer naturligtvis att påverka behandlingsformerna för dessa patienter i framtiden, säger Arne Lindgren.

Genetik och stamceller

Förutom detta tittar man på genetiska faktorer och om det finns förutsättningar för neuronal stamcellsterapi för patienter med stroke, och i så fall hos vilka strokepatienter.

Text: OLLE DAHLBÄCK

artikel är tidigare publicerad av Institutionen för kliniska vetenskaper i Lund.