Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Podd: Varför får man celiaki?

2017-10-18


De flesta svenskar äter mycket mjölbaserad mat som bröd, pizza, kex, müsli och gröt. Hälften av oss har också de gener som ger en risk för celiaki (glutenintolerans). Ändå tillhör inte celiaki de stora folksjukdomarna – så någon ytterligare faktor krävs tydligen för att sjukdomen ska utlösas.

Celiaki är en kronisk sjukdom där gluten, som finns i spannmål, får immunförsvaret att angripa tunntarmens slemhinna. Resultatet blir magproblem och dålig tillväxt hos barn, och hos vuxna även mer vaga symtom som exempelvis trötthet och depressioner.

Förutsättningarna för celiaki finns alltså hos många i Sverige, men sjukdomen bara hos ett par procent av befolkningen. Forskaren och barnläkaren Daniel Agardh i Malmö försöker utreda vad det är som gör att sjukdomen bryter ut hos just dessa personer.

– Mängden gluten i kombination med en virusinfektion är de faktorer vi tror mest på, säger han.

Diabetes och celiaki hänger ofta samman

Daniel Agardh. Foto: Tove Smeds

Daniel Agardhs forskning utgår från den stora internationella Teddy-studien. Denna följer barn som har en förhöjd ärftlig risk för typ 1-diabetes och celiaki, två sjukdomar som ofta hänger samman. Studiens nära 6000 barn ska följas tills de är 15 år, med noggranna noteringar om hälsodata och kost. På så sätt hoppas man kunna se vad som skiljer mellan de barn som så småningom utvecklar diabetes eller celiaki och de som inte gör det.

I podden berättar Daniel Agardh bland annat om när och hur celiaki brukar upptäckas, om att nyttiga bakterier (probiotika) kanske kan fungera förebyggande, och om vilken roll amning respektive gröt- och vällingkost för små barn kan spela. Han kommenterar också den nya trenden med glutenfri mat, som han tycker är onödig och kanske t.o.m. skadlig för personer som inte fått en celiakidiagnos.

– Om man inte måste avstå från spannmål finns det inget skäl att göra det, eftersom spannmål innehåller mycket som är nyttigt för kroppen, menar Daniel Agardh.

Text: INGELA BJÖRCK

 

Nyfödda skåningar screenas till studier om typ 1-diabetes och glutenintolerans

Kan insulin som intas i små doser via maten redan under småbarnsåren vänja immunförsvaret vid insulin och därmed förhindra typ 1-diabetes? Kan glutenfri kost och probiotika förebygga celiaki (glutenintolerans)? Dessa frågor ställs i två studier som planeras vid Lunds universitet. Till våren planeras för en ny stor screening av nyfödda i Skåne för att finna barn med förhöjd risk att drabbas av typ 1-diabetes eller celiaki.