Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Googlande förälder: Felinformerad – eller välinformerad?

2018-06-14

Margareta Troein Töllborn, primärvårdsläkare i Malmö och forskare vid Lunds universitet, tycker att det generellt är bra att föräldrar googlar för att få information om sin och sina barns hälsa. Men hon önskar att fler berättade för sin läkare vad de oroar sig för.

– Förr läste folk Barnläkarboken, idag googlar man. Det är inte konstigt att man söker information, och jag har stor respekt för föräldrars funderingar kring sitt barns hälsa. De har dessutom sett sitt barn under en längre tid än vad vi i vården har. Därför frågar jag alltid om de själva har en uppfattning om vad det kan vara barnet drabbats av, eller om de oroar sig för något speciellt, säger Margareta Troein Töllborn.

Just att informera läkaren om sin oro och inte enbart de besvär barnet lider av är viktigt, menar Margareta Troein Töllborn.

– Då kan vi som läkare undersöka, reda ut och i många fall lugna en sådan oro. Jag tycker också att det är klokt av föräldrar att prata med den äldre generationen om det är något man funderar på när det gäller sina barn, men det är något som jag tror inte görs så ofta idag.

Vilket råd ger du till föräldrar som har googlat och blivit oroade över det man läst?

– Om det inte är något akut som man oroar sig över, tycker jag man kan börja med att ringa 1177. Där finns utbildade personer som har kunskap och underlag för bedömning.

Margareta Troein Töllborn brukar också fråga oroliga föräldrar var de hittat sin information på nätet.

– Det finns bloggare som ger jättekonstiga råd om hälsa som ofta slutar med en uppmaning att beställa något som kan hjälpa. Så var försiktig med de självutnämnda experterna, råder hon.

Text/foto: TOVE SMEDS