Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Fler kännetecken på sepsis behövs

2015-06-08

Red blood cells isolated on whiteBlodförgiftning, sepsis, innebär att man får bakterier i blodet som kan ge upphov till svår och ibland livshotande infektion. Sjukdomsförloppet är snabbt vilket kräver diagnostiska metoder som ger ett snabbt och specifikt svar för att rätt behandling ska kunna sättas in snabbt.

– En liten grupp av patienter blir så sjuka att det krävs intensivvård och ca 20 procent av dessa patienter dör. Det är viktigt att den gruppen får en diagnos så tidigt som möjligt och att rätt behandling sätts in, som i det här fallet är någon form av antibiotika, berättar Cecilia Rydén som är överläkare inom infektionssjukdomar på Helsingborgs lasarett.

CeciliaRyden&JonOlinder
Jon Olinder och Cecilia Rydén

CRP, C-reaktiv protein, som man till vardags kallar snabbsänka är en av de metoder som används idag för att diagnostisera en pågående infektion eller inflammation. Nackdelen med CRP är att det reagerar långsamt och det kan ta upp till ett dygn innan en pågående infektion kan mätas i ett CRP-prov. Dessutom ger den utslag vid alla typer av infektioner. Flera andra biologiska markörer som har testats har inte gett tillräckligt tillförlitliga eller snabbt svar. Det ska dessutom kunna analyseras på ett snabbt och enkelt sätt.

– Vi letar efter markörer som kan hjälpa oss att ställa diagnos på ett stadium innan vi hittar bakterierna i blodet. Helst ska de också kunna visa om den behandling vi har satt in är effektiv, säger Cecilia Rydén.

Hepcidin är en hormonpeptid (litet kroppseget protein) som reglerar järnnivåerna i blodcirkulationen, och mäts vid blodbrist-utredningar. Patienter med svåra infektioner får blodbrist som en bieffekt av infektionen. Den kunskapen gav forskarna idén om att undersöka om den skulle fungera som biomarkör för svåra infektioner.

– Resultatet från en pilotstudie som vi gjort är tillräckligt intressant för att gå vidare och göra större studier, berättar Cecilia Rydén som driver forskningsprojektet tillsammans med Jon Olinder, infektionsläkare, Helsingborgs lasarett.

Text: EVA BLOMGREN

Foto: Eva Blomgren (forskarbild), Colourbox (blodkroppar)