Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Det handlar om sekunder

2014-11-04
Plötsligt hjärtstopp
Räddningstjänst och ambulans ger snabb hjälp vid plötsligt hjärtstopp. (Bilden är arrangerad med hjälp av personal från räddningstjänst och ambulans i Eslöv.) Foto: Roger Lundholm

Om hjärtat skulle sluta slå tar det inte mer än sekunder innan du förlorar medvetandet. Utan blodcirkulation får hjärnan inte längre något syre, och efter bara några minuter riskerar du att dö av allvarliga hjärnskador.

Påbörjar däremot någon hjärt-lungräddning innan ambulansen kommer, fördubblas chansen att överleva ett plötsligt hjärtstopp.

– Det är bättre att göra någonting, än ingenting alls, betonar Hans Friberg, överläkare på Skånes universitetssjukhus och docent vid Lunds universitet. Du kan inte göra fel, för gör du ingenting så överlever man ändå inte ett hjärtstopp. Du måste inte heller ge mun-till-mun-andning om du tycker det är obehagligt eller svårt.

– Larma 112 och börja trycka rejält mitt på bröstkorgen ungefär 100 gånger per minut så länge du orkar. Och låt sedan någon byta av dig tills ambulansen kommer.

Helt nya behandlingsmöjligheter

Väl på sjukhus sätts sedan snabbt avancerad behandling in.

Hans Friberg
Hans Friberg. Foto: Roger Lundholm

– Tidigare var det här en patientgrupp som vi inte kunde göra så mycket för och de flesta dog, berättar Hans Friberg. Men sedan drygt tio år har vi fått helt nya behandlingsmöjligheter. Efter att vi som första sjukhus i Sverige introducerade kylbehandling i samband med plötsligt hjärtstopp 2002, har metoden blivit en succé.

Kylbehandling (se artikeln Måttlig nedkylning fungerar lika bra) har tillsammans med ballongvidgning revolutionerat vården vid plötsligt hjärtstopp.

– Nu kan vi rädda livet på många fler av dem som kommer till sjukhus med plötsligt hjärtstopp jämfört med för bara tio år sedan. Överlevnaden i Sverige har fördubblats. Vår vision är att fördubbla det ytterligare under kommande femårsperiod.

För två år sedan påbörjades därför ett nytt samarbete kring plötsligt hjärtstopp mellan flera sjukhus och universitet här i regionen – Centrum för hjärtstopp i Öresundsregionen. Det leds av Skånes universitetssjukhus tillsammans med Rigshospitalet i Köpenhamn.

– Vi har flera spännande forskningsprojekt på gång för att utveckla hela överlevnadskedjan vid plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus – från larmet och första hjälpen, till den akuta vården på sjukhuset och rehabiliteringen efteråt, säger Hans Friberg.

För att nå det målet är det avgörande att snabbt komma igång med hjärt-lungräddning, och om det är möjligt ta hjälp av en hjärtstartare som börjar bli allt vanligare ute i samhället.

Text: NINA NORDH

Öresund
Foto: Colourbox

Centrum för hjärtstopp i Öresundsregionen

Skånes universitetssjukhus och Rigshospitalet i Köpenhamn leder ett EU-finansierat projekt för att skapa ett gemensamt centrum för forskning kring hjärtstopp. I projektet ingår också Lunds universitet och Helsingborgs Lasarett, samt Gentofte Universitetshospital och Region Hovedstaden i Danmark.