Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Epilepsiforskningen får centrum i Lund

2012-12-10

Minst 60 000 personer i Sverige har diagnosen epilepsi, och så mycket som 30-40 procent av dem blir inte tillräckligt hjälpta av de mediciner som finns.

Nu ska ett Epilepsicentrum startas i Lund för att knyta samman forskare från olika områden och på så sätt förhoppningsvis få fram effektivare behandlingar.

Lundaforskarna är i dag främst inom epilepsiforskning i Sverige och även starka internationellt. Bland annat pågår studier där man med hjälp av ljusgenterapi, så kallad optogenetik, kunnat dämpa nervcellernas aktivitet i hjärnan och därmed fått epileptiska anfall att avta.

Men nu ska man bli ännu bättre på att försöka få fram effektivare behandlingar och mediciner, speciellt för den grupp som har de svåraste formerna av epilepsi.

– Det är dem som vi inte har någon bra behandling för i dag som vi främst kommer att fokusera på, säger professor Merab Kokaia som tagit iniativ till centret.

Nära samarbete mellan klinik och laboratorium

Mérab Kokaia. Bild: Kennet Ruona
Mérab Kokaia. Bild: Kennet Ruona

Tanken med ett Epilepsi Centrum är att knyta samman en rad experter från olika områden i Lund, både experimentella forskare och kliniska forskare som till vardags möter patienterna på kliniken. Alla ska de bidra med sin kunskap.

Det blir så kallad translationell forskning; man definierar problemet på kliniken och försöker lösa det i laboratoriet.

– Det är viktigt att den experimentella forskningen har ett bra samarbete med kliniken. Då blir det lättare att utveckla nya behandlingsmetoder, säger Mérab Kokaia.

– De translationella förutsättningarna på det här området är unikt för Lund redan idag, men det kommer i ett Epilepsi Centrum att bli ännu bättre.

Även samarbete med bildcentrum och nanoforskare

Lundaforskarna kommer dock att fortsätta samarbeta med utomstående forskare kring epilepsi, bland annat nano-forskare. Man kommer också att ha tillgång till ett avancerat bildcentrum, Lund University Bioimaging Center, som redan finns i Lund.

– Det finns inga epilepsicentrum i Sverige i dag. Det här är obruten mark, det blir en utmaning, säger Mérab Kokaia.

Text: OLLE DAHLBÄCK

Nyhet från Medicinska fakulteten vid Lunds universitet, 6 december 2012