Kolik lindras med akupunktur

Share |

Små nålstick som babyn knappast känner kan vara nog för att lindra kolik hos spädbarn. Det visar studier som gjorts av akupunktören, sjuksköterskan och doktoranden i vårdvetenskap Kajsa Landgren.

Akupunktur används i flera länder mot spädbarnskolik, men de vetenskapliga beläggen för att det fungerar har hittills inte funnits. Kajsa Landgren, med kollegor, har gjort inledande studier och fått positiva resultat. Redan efter en veckans behandling med akupunktur skriker barnen mindre. Fortsatta studier behövs för att undersöka effekten av akupunkturen och för att den ska bli en accepterad behandlingsmetod i sjukvården.

Tack vare en privat donation på 300 000 kr från Annica och Bo Uddenäs kan forskningen nu fortsätta med en individualiserad studie.

– Det känns jättebra att kunna bidra till forskning som gynnar vanliga människor. Det är extra roligt att denna forskning hjälper barn, eftersom de ligger mig varmt om hjärtat, säger Annica Uddenäs och fortsätter:

– Jag har länge varit personligt intresserad av alternativ medicin och det är väldigt roligt att få bidra till att integrera alternativ medicin i den konventionella vården genom forskning.

Pressmeddelande från Lunds universitet 3 maj 2010

Det går inte att kommentera denna artikeln. Hör gärna av dig till info@vetenskaphalsa.se om du har frågor eller synpunkter

Loggor - Region Skåne, Lunds universitet

Aktuellt om vetenskap & hälsa - populärvetenskapligt om medicinsk forskning från Lunds universitet och Region Skåne

Om webbplatsen
Om tidskriften Aktuellt om vetenskap & hälsa

Artiklar i fokus

Röntgenbild av knä. Foto: Colourbox
Benskörhet drabbar många
Ny mekanism för att reparera hjärnan efter stroke
Ny mekanism för att reparera hjärnan efter stroke
Stressrelaterad diabetes kan behandlas
Stressrelaterad diabetes kan behandlas
Har du frågor om njurarnas sjukdomar?
Har du frågor om njurarnas sjukdomar?

Vad forskar du om?