Att D-vitamin är viktigt för att vi ska kunna bygga upp ett starkt skelett har vi känt till länge. Men nu börjar det komma forskningsfynd som tyder på att D-vitaminbrist kan bidra till en mängd andra sjukdomar. Till exempel kan D-vitaminet spela roll för prognosen vid vissa cancrar, det kan påverka risken att drabbas av diabetes och det påverkar vårt immunförsvar. En del vill till och med kalla D-vitamin för en ”global spelare” som är inblandad i de flesta av kroppens processer.

I det här poddavsnittet får vi träffa forskarna Johan Malm och Mona Landin-Olsson.
Johan Malm är professor i klinisk kemi vid Lunds universitet och överläkare på Labmedicin vid Region Skåne, och han förklarar vad D-vitaminet gör, hur vi får i oss det och hur mycket vi behöver av vitaminet. Han berättar också om vad forskningen så här långt känner till om sambanden mellan D-vitamin och olika cancerformer.
Mona Landin-Olsson, som är överläkare vid Skånes universitetssjukhus och adjungerad professor vid Lunds universitet, intresserar sig bland annat för sambanden mellan solvanor, D-vitamin och risken att insjukna i diabetes.
Hur mycket D-vitamin behöver vi?
Måttlig D-vitaminbrist är vanligt bland människor som bor på breddgrader långt från ekvatorn. Solen är vår bästa D-vitaminkälla men den räcker inte till under vinterhalvåret och det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin med kosten. Men hur mycket D-vitamin behöver vi?
För att vi ska kunna producera vårt eget D-vitamin behöver vi exponera huden för UV-B-strålar. Under en svensk sommardag räcker det att vi vistas i solen och exponerar ben, armar och ansikte ungefär en kvar till en halvtimme några gånger i veckan. Vi kan lagra vitaminet under några veckor men kan inte lagra på oss ett helt vinterförråd. Under vinterhalvåret, från oktober till april, behöver vi få i oss D-vitamin via kosten eller som kosttillskott.
Så här säger Livsmedelsverket
Vitamin D får vi främst i oss från fet fisk som till exempel lax, sill och makrill. Lättvarianter av mejeriprodukter, margarin och matfettsblandningar berikas med vitamin D. Ägg och kött innehåller också en del vitamin D.
| Grupp/ålder | Rekommenderat dagligt intag av D-vitamin |
|---|---|
| Spädbarn och barn under 2 år | 10 mikrogram |
| Barn och vuxna under 75 år | 10 mikrogram |
| Vuxna med lite eller ingen solexponering | 20 mikrogram |
| Vuxna över 75 år | 20 mikrogram |
Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida
Text: EVA BARTONEK ROXÅ
Foto: TOVE SMEDS (porträtt)


