Vetenskap och hälsa

Populärvetenskapligt om medicinsk forskning i Skåne

Dietister viktigt stöd för att minska besvären vid IBS

⚠️ Den här artikeln är mer än 5 år gammal. Nya forskningsrön kan ha tillkommit.
Elisabet-Johansson1
Elisabet Johansson, dietist vid Skånes universitetssjukhus. Foto: Nina Nordh

Vid Skånes universitetssjukhus arbetar ett team av dietister för att stötta de patienter som behöver hjälp med kostråd. I en serie artiklar under året kommer Aktuellt om vetenskap & hälsa berätta mer om deras arbete. Först ut är en intervju med Elisabet Johansson som bland annat hjälper patienter med IBS, eller orolig tarm som sjukdomen också kallas.

Elisabet Johansson berättar att sedan ungefär ett år tillbaka använder dietisterna på Skånes universitetssjukhus en metod, FODMAP, för att hitta de livsmedel som ger störst problem hos patienter med IBS. Metoden utvecklades ursprungligen i Australien och har nu spritts till ett flertal länder.

Vad är FODMAP?

– FODMAP står för en viss grupp kolhydrater som ofta kan ge problem hos patienter med IBS. Metoden ger inte bara råd om vad du inte bör äta, utan även vad du kan äta. Jag tror det är vad som har gjort metoden så populär. Många som kommer till mig har haft sina besvär länge och har själva försökt testa vad som fungerar eller inte. Då brukar det här kännas som ett bra stöd.

Hur har metoden fungerat för dina patienter?

– För vissa patienter har det haft en väldigt bra effekt, medan andra inte alls har blivit bättre. För att utvärdera effekten brukar jag använda den utvärderingsenkät som Mariette Bengtsson vid Malmö Högskola har utvecklat. (Se artikel som kommer torsdagen 24 september på www.vetenskaphalsa.se.)

Vilka patienter kommer till dig?

– Det är de patienter som har svårare besvär. Det är alltid på remiss från en läkare.

Kan du berätta lite mer om vad FODMAP går ut på?

– Metoden delar upp livsmedel i olika grupper beroende på hur mycket fermenterbara*mono-, di- och oligosackarider de innehåller. Det är kolhydrater som är nyttiga om man tål dem, men hos en del börjar de jäsa i tarmen. Vanligt socker brukar till exempel gå bra, men fruktsocker sämre.

– De första två till sex veckorna får patienterna äta en så kallad eliminationskost där intaget av laktos, fruktos, oligosackarider och sockeralkoholer begränsas kraftigt. Patienterna får med sig listor hem om vad de kan äta och inte. Även livsmedel med vete och råg undviks under de första veckorna. Det är inte gluten egentligen som kan ge besvär hos patienter med IBS, utan vissa kolhydrater i vete och råg. En del glutenfria livsmedel kan också innehålla oligosackarider.

– Efter den första tiden börjar man utöka kosten och pröva vad som fungerar eller inte. Tilläggen görs på ett systematiskt sätt en grupp i taget för att se om patienten får symtom. Får man symtom backar man och prövar något annat. De flesta tycker det är bra att börja med en lite enklare kost. Visar det sen sig att patienten behöver undvika vissa livsmedel så ger jag råd om vad de kan äta i stället för att få en näringsmässigt bra kost.

Kan man använda metoden på egen hand?

– Det är viktigt att en läkare har ställt diagnosen IBS först och utesluter att besvären beror på något annat. Börjar man experimentera själv skulle man till exempel kunna missa en celiaki som kan döljas av kostförändringen.

Hur många blir bra av FODMAP-metoden?

– Det finns undersökningar som har visat på upp till 80 % av patienterna, men det kan jag inte se här hos oss. Å andra sidan kommer ju de svåraste fallen hit.

Text: NINA NORDH

Läs mer om:

magont

TEMA: IBS – KÄNSLIG TARM

IBS står för ”irritable bowel syndrome” och innebär olika besvär från magtarmkanalen. För dem som drabbats kan det vara ett jobbigt handikapp, men det finns också behandlingar som kan göra att du mår bättre.

Artiklar under vår temavecka:

IBS – en eller flera olika sjukdomar?

En bredare förståelse för IBS genom sin forskning

Dietister viktigt stöd för att minska besvären vid IBS

Föreläsningar om magen och magproblem – se på webben i efterhand

Enkelt sätt att följa upp effekten av behandling av mag-tarmbesvär

mat_höger

VAD ÄR FODMAP?

  • FODMAP står för några olika sorters kolhydrater: Fermentable Oligo-, Di, Mono-sachharides And Polyols (fermenterbara oligo-, di- och monosackarider samt sockeralkoholer)
  • Fermenterbara kolhydrater jäser när de bryts ner av tarmbakterier, och bildar gaser.
  • Dessa kolhydrater kan delas in i fyra huvudgrupper – laktos, fruktos, oligosackarider och sockeralkoholer. Dessa jäser lätt i tarmen och påverkar vätskebalansen hos många med IBS.
  • Laktos är en så kallad disackarid och kallas också mjölksocker. Laktos finns i t.ex. mjölk, fil och yoghurt. Ost och laktosfria produkter är exempel på produkter som brukar kunna användas vid FODMAP-kosten.
  • Fruktos är en monosackarid och en av de olika sockerarter som finns i frukt. Mycket fruktos finns t.ex. i äpplen, päron och mango. Mindre mängder fruktos finns i t.ex. ananas, apelsin och ej övermogna bananer, vilka därför brukar gå bra enligt FODMAP-kosten.
  • Oligosackarider är kortare kedjor av sockermolekyler och finns t.ex. i bönor, lök, inulin (lösligt kostfiber) , vete, råg och soja m.m.
  • Sockeralkoholer är t.ex. sorbitol och xylitol som används som sötningsmedel.

Källa: Elisabet Johansson, Skånes universitetssjukhus

NÄR SKA MAN SÖKA VÅRD?

1177.se skriver att man kan kontakta en vårdcentral om man orolig för sina besvär eller har besvär trots att man har prövat att behandla sig själv och om man tycker att besvären stör vardagen.

Man bör alltid kontakta en vårdcentral om man:

  • är över 50 år och får besvär som man inte har haft tidigare
  • går ner i vikt snabbt eller tappar aptiten
  • har diarré i mer än en vecka
  • har blod i avföringen eller svart avföring.

Källa: 1177.se om IBS – känslig tarm

RAPPORTER FRÅN SBU OM IBS FRÅN DEN 19 AUGUSTI 2015:

Behandling av IBS (irritabel tarm) med fibrer:

Fibrer har effekt vid behandling av mag-tarmsjukdomen irritable bowel syndrome, IBS. En ny rapport från SBU tyder på att lösliga fibrer verkar vara effektiva medan olösliga fibrer inte har någon effekt vid behandling av IBS. Läs mer

Behandling av IBS (irritabel tarm) och funktionell förstoppning med probiotika, prebiotika och synbiotika:

Behandling med probiotika minskar symtom vid irritable bowel syndrom, IBS. Effekterna är små och man kan i dag inte avgöra vilken typ av probiotika som ger bäst lindring. Det behövs mer forskning för att kartlägga vilka probiotika som har bäst effekt. Läs mer

Lyssna på våra poddar om forskning

Lyssna och prenumerera här!