Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

PODD: Det händer i kroppen när du tränar

2016-11-23

Vad är det egentligen som händer i kroppen när vi tränar? I veckans podd träffar vi forskare vid Lunds universitet som har studerat träningens effekter på hjärtat och hur generna påverkas av – och påverkar – träningen. Virvlar blodet snabbare hos en vältränad person? Kan vi motverka musklernas åldrande genom träning? Och kan vem som helst med rätt träning bli en ny Usain Bolt?

Couple wearing sportswear and jogging on steps in city.
Bild: istock.com/StudioThreeDots

UR PROGRAMMET
Katarina Ehrenborg
är forskare vid Lunds universitet och sjukgymnast i botten. Hon har använt sig av magnetkamera för att kunna se vad som händer i hjärtat när vi tränar och har bland annat studerat medelålders till synes friska män med män i samma ålder som uthållighetstränade.

– Hjärtat är en muskel, och precis som andra muskler så växer hjärtat när vi tränar. Ett friskt hjärta presterar mer, förklarar hon.

I kroppen finns ett antal gener som forskarna vet är kopplade till vårt åldrande. Ola Hansson är genforskare vid Lunds universitet har studerat hur en del av dessa påverkas av träning.

– Det verkar som att man med konditionen kan bromsa muskelåldrandet. Man ser träningseffekter i alla åldrar, och studier visar att det aldrig är för sent att börja träna.

 

Tema:
Träningens effekter