Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

PODD: Från spänning till diagnos – om spelberoende

2017-11-29

Dagens podd om spelberoende är också startskottet för en serie om missbruk och beroende. I den första omgången artiklar har vi intervjuat forskare om vikten av att sluta med alkohol och rökning inför en planerad operation, hur psykisk ohälsa och beroende kan trigga varandra och hur det är att vara förälder till ett vuxet barn som missbrukar narkotika. Men det kommer inte att stanna vid det. Vår tanke är att längre fram bygga på temat med ytterligare artiklar, så håll utkik.

Dagligen översköljs vi av reklam för en mängd olika on line-spel. Vi lockas med spänning, stora vinstsummor och snabba utbetalningar. Spelen finns ofta bara ett klick bort och de kan nås varsomhelst ifrån och närsomhelst på dygnet. Innebär det att risken är större idag än tidigare att fastna i spelberoende?

Spelberoende är en sjukdom och trots att diagnosen har funnits sen 1980-talet så har det forskats mycket lite på området. I podden träffar vi Anders Håkansson, Sveriges förste medicinprofessor i spelberoende med placering vid Lunds universitet. Han är också läkare vid Beroendecentrum i Malmö och hans forskning handlar i första hand om att förebygga och att tidigt upptäcka spelproblem. LYSSNA HÄR

.

Intervju och text: EVA BARTONEK ROXÅ

Ingångsbild: Colourbox; Porträttfoto: Tove Smeds

Relaterad läsning

Ny studie om snabba spel på nätet

 

Tema:
Beroende