Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Hjärtesak att hjälpa forskningen

2014-10-21

Hjärt-kärlsjukdomar hör till de vanligaste dödsorsakerna i Sverige. Det är något som forskarna vill ändra på. I befolkningsstudien SCAPIS inbjuds därför totalt 30 000 personer i åldern 50–64 år att genomgå hälsoundersökningar där bland annat blodprover och ultraljud ingår. Nedan berättar några av deltagarna från Malmö.

 

Enver Asoliscapis_enkEA_hr
”Man är väl alltid orolig för sin hälsa, och det är bättre att göra en hälsoundersökning i förväg. Min pappa har haft problem med hjärtat, men det är inget jag själv tänker på direkt. Informationen man fick i förväg var jättebra, där kunde man läsa om allting.”

.

Margit Dudasscapis_enkMD_hr
”Jag tackade ja för att jag var intresserad, och för att det var för forskning. Jag har ledgångsreumatism sedan 20 år och läser rätt mycket om sjukdomar. Det är roligt att kunna bidra till forskningen, andra gånger man har kontakt med vården så är det ju för att man är sjuk.”

.

Barbara Nydellscapis_enkBN_hr
”Det är väl självklart att man ställer upp! Det är ju en gratis hälsoundersökning! Visst är man lite orolig för att drabbas av någon sjukdom, så det är ju viktigt att veta om det finns någon risk. På det sättet skulle ju den här studien kunna rädda mitt liv.”

.

Masoud Molaviscapis_enkMM_hr
”Jag tänkte att det kunde vara bra med en ’check-up’. Eftersom  jag aldrig gjort någon hel hälsoundersökning kanske de skulle hitta något. Inte för att vi har några sjukdomar i släkten men ändå. Informationen inför undersökningarna var bra.”

.

Carl-Petter Dahlsjöscapis_enkCPD_hr
”Jag är nyfiken på hur det står till med min hälsa och funderade på att kontakta vårdcentralen angående hälsoundersökning. Men så kom inbjudan med posten till denna forsksstudie.”
Var det något särskilt du funderade kring innan du tackade ja till att delta i SCAPIS?
”Jag är inte så förtjust i nålstick och kontrastmedel, och funderade en del kring det.”

Text och foto: SARA LIEDHOM OCH BJÖRN MARTINSSON