Hur mycket D-vitamin behöver vi?

Share |

D-vitaminbrist är vanligt i vår del av världen. Solen – vår bästa D-vitaminkälla – räcker inte till under vinterhalvåret, och det är också svårt att få i sig tillräckligt med kosten. Det säger Johan Malm, docent i klinisk kemi vid Lunds universitet och läkare vid Labmedicin Skåne i Malmö.

fiskoljekapslar

Foto: Dreamstime

D-vitamin behövs för att vi ska kunna ta upp kalcium i tarmen och därigenom bygga upp och upprätthålla ett starkt skelett. Ny forskning tyder dessutom på att D-vitaminbrist kan bidra till en mängd olika sjukdomar, bl.a. vissa typer av cancer. (Se artikel D-vitaminbrist kan bidra till många sjukdomar).

En kvart om dagen

För att vi ska kunna producera vårt eget D-vitamin behöver vår hud exponeras för ultraviolett ljus av typen UV-B (fakta om UV-strålning). Eftersom UV-B-strålar filtreras bort i atmosfären när solen står lågt är det i praktiken bara under sommarmånaderna april-maj till augusti-september som vi kan producera vårt eget D-vitamin i nämnvärda mängder.

Man står lutad mot träd och solar

Foto: Roger Lundholm

– Under svensk högsommar räcker det att vi är ute i solen, klädda i shorts och t-shirt, ungefär en kvart om dagen några gånger i veckan. Vi kan lagra vitaminet under några veckor och behöver därför inte sola eller få i oss det med maten varje dag, säger Johan Malm.

Fyller förråden innan vi bränner oss

Han ser ingen konflikt mellan att vara ute i solen för att producera D-vitamin och att skydda sig mot solen för att undvika hudcancer:

– Vi hinner fylla på våra D-vitaminförråd långt innan vi bränner oss i solen. Och under en hel dag på stranden kan vi producera ungefär 10 000 IE.

Kosttillskott vintertid

Under perioden oktober till mars måste vi däremot förlita oss på vår kost eller kosttillskott. Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag på 300–400 IE D-vitamin (se faktaruta till höger). Flera forskare inom området anser dock att detta är för lågt och menar att rekommendationerna borde mer än tredubblas till minst 1000 IE per dag.

– Livsmedelsverket håller på att se över sina rekommendationer och jag tror att de kommer att höja det rekommenderade dagliga intaget, säger Johan Malm.

Fet fisk bra vitaminkälla

Att D-vitaminbrist är vanligt i vår del av världen beror enligt Johan Malm på att det är svårt att få i sig tillräckliga mängder med

makrill

Foto: Scanpix

kosten. De främsta D-vitaminkällorna är fet fisk som sill, lax och makrill. D-vitamin finns också i ägg och mejeriprodukter men i lägre mängder som gör det svårt att täcka dagsbehovet. Medan en portion sill ger ungefär 400 IE så motsvarar ett glas mjölk bara ungefär 40 IE – och de flesta äter ju inte fet fisk varje dag.

Liten risk att överdosera

Återstår då kosttillskott. Även här kan det dock vara svårt att tillgodose det dagliga behovet, eftersom apotekens vitaminpiller följer de gällande rekommendationerna som enligt Johan Malm är för låga.

– Själv äter jag D-vitaminkapslar från hälsokostaffär, men läkare kan inte ordinera detta till patienter…*

Johan Malm menar att det finns en överdriven rädsla för överdosering av D-vitamin. Det är helt omöjligt att bli D-vitaminförgiftad genom vanlig mat eller av att sola för mycket.

– Med kosttillskott finns det en liten risk – men då ska man äta väldigt stora mängder under lång tid, säger han.

Text: EVA BARTONEK ROXÅ

* Naturläkemedel är läkemedel vars verksamma beståndsdelar har ett naturligt ursprung. Naturläkemedel måste uppfylla strikta krav på kvalitet, effekt och säkerhet för att godkännas av Läkemedelsverket. Legitimerad sjukvårdspersonal får informera om, rekommendera eller ordinera naturläkemedel. D-vitaminkapslar räknas däremot som kosttillskott. Kosttillskott är livsmedel och omfattas av samma generella lagstiftning som gäller för livsmedel i övrigt. Källor: Läkemedelsverket och Livsmedelsverket.

Det går inte att kommentera denna artikeln. Hör gärna av dig till info@vetenskaphalsa.se om du har frågor eller synpunkter

Livsmedelsverket om D-vitamin

Livsmedelsverket är mera restriktiv i sina rekommendationer kring D-vitamin än många forskare. Deras rekommenderade doser ligger på 300 IE (Internationell Enhet) för barn över två år och vuxna samt 400 IE för mindre barn, gravida och ammande kvinnor och personer över 60 år. Ovanstående rekommendationer håller dock på att ses över. I de nya, som beräknas komma nästa år, blir de rekommenderade doserna troligen något högre.

Stora mängder D-vitamin kan i värsta fall leda till kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Man kan inte få i sig farliga mängder D-vitamin enbart via maten, men om man äter flera olika kosttillskott med D-vitamin kan det leda till överdosering. Livsmedelsverket menar att marginalen mellan vad som är lagom och vad som är för mycket är inte så stor och har därför satt ett rekommenderat maxtak för högsta regelbundna dagsintag på 2 000 IE.

Livmedelsverkets rekommedationer om D-vitamin 2013

FAKTA OM UV-STRÅLNING

Fakta om UV-strålning

FAKTA D-vitamin

Vitamin D2, ergokalciferol

Vitamin D2, ergokalciferol

 

Kolekalciferol, vitamin D3

Vitamin D3, kolekalciferol

Vitamin D förekommer i två former, vitamin D2 (ergokalciferol) och vitamin D3 (kolekalciferol). Vitamin D3 produceras i huden då den exponeras för solljus. Vi kan också få i oss vitamin D3 genom mat som kommer från djurriket. Vitamin D2 tillverkas i växter men i lägre mängder som gör det svårt att täcka dagsbehovet.

RELATERAT MATERIAL

Läs mer

D-vitaminbrist kan bidra till många sjukdomar

D-vitamin kan stärka skyddet mot luftvägsinfektioner

Solljus kan minska risken för diabetes

Mörka vintrar ökar risken för hjärtinfarkt

Kosttillskott behövs på vintern

D-vitaminbrist kanske vanligare än vi trott(artikel i Läkartidningen 2007)

Vetenskaplig information

Medicinska fakultetens forskningsdatabas, Johan Malms forskning

Tidskriften Aktuellt om vetenskap & hälsa

Artikeln är tidigare publicerad i tidskriften Aktuellt om vetenskap & hälsa juni 2011. Den är tematisk och kommer ut två gånger per år. Temat för det senaste numret är Solen, sjukdom och hälsa.

Aktuellt om vetenskap & hälsa juni 2011

Mer om tidskriften

Ladda ner Aktuellt om vetenskap & hälsa juni 2011. Tema: Solen, sjukdom och hälsa (pdf)

Innehållsförteckning för samtliga artiklar i det senaste numret

Loggor - Region Skåne, Lunds universitet

Aktuellt om vetenskap & hälsa - populärvetenskapligt om medicinsk forskning från Lunds universitet och Region Skåne

Om webbplatsen
Om tidskriften Aktuellt om vetenskap & hälsa

Artiklar i fokus

Havre – mer än bara gröt
Havre – mer än bara gröt
äldre
Multisjuka äldre har större risk för depression
Många äldre faller i onödan
Många äldre faller i onödan
äldre man får läkemedel
Fler eller färre läkemedel till äldre efter sjukhusvård?

Vad forskar du om?