D-vitaminbrist kan bidra till många sjukdomar

Share |

D-vitaminbrist har länge varit känt som en av de viktiga orsakerna till benskörhet hos vuxna. Nu börjar det komma forskningsfynd om att brist på D-vitamin kan bidra också till flera olika typer av cancer samt till andra stora sjukdomar.

D-vitaminets koppling till benskörhet beror på att det behövs för att vi ska kunna ta upp kalcium i tarmen. Vid D-vitaminbrist känner kroppen av de låga kalciumhalter som uppstått i blodet och svarar med att börja laka ur skelettet för att höja kalciumnivåerna.

Många olika sjukdomar

Numera finns det också forskning som tyder på att D-vitaminbrist kan bidra till en mängd andra sjukdomar. Kopplingar har hittats till flera olika cancerformer, där de mest intressanta är bröstcancer, prostatacancer, tjocktarmscancer och äggstockscancer. Men det finns även resultat som tyder på kopplingar till bland annat diabetes, MS, och olika infektionssjukdomar.

Man står lutad mot träd och solar

– D-vitamin är egentligen inte ett vitamin eftersom vi kan producera det själva under rätt ljusförhållanden. Det är ett steroidhormon, precis som könshormonerna testosteron och östrogen, och kan styra många olika processer i kroppen, säger docenten och läkaren Johan Malm. Foto: Roger Lundholm

Starkast koppling till bröstcancer

Foto: Dreamstime

För bröstcancer tyder mycket på att det finns ett samband mellan halten av D-vitamin i blodet och risken att dö av bröstcancer. Flera studier har visat att kvinnor med högre halt av D-vitamin i blodet löper mindre risk att avlida i bröstcancer.

– För prostatacancer finns en klar koppling mellan solexponering och dödlighet i prostatacancer och även för tjocktarms- och äggstockscancer har man hittat liknande samband, säger Johan Malm.

Han själv forskar kring sambandet mellan D-vitamin och prostatacancer, men här är kopplingen än så länge mindre tydlig. Däremot har man sett i laboratorieförsök att odlade prostatacancerceller delar sig långsammare och har en mer normal tillväxt i närvaro av D-vitamin.

En tyst åkomma

Kopplingen till diabetes har bl.a. framkommit i en finsk studie som startade i mitten på 1960-talet. Man följde barn som fick extra D-vitamintillskott under sitt första levnadsår under 30 år och kunde konstatera att insjuknandet i typ 1-diabetes var 80 procent lägre än förväntat hos de nu vuxna personerna.

– D-vitaminbrist är en tyst åkomma som inte ger några tydliga symptom. Det är först långt senare i livet som vi får betala priset, säger Johan Malm och fortsätter:

– Det är ingen som anser att D-vitaminbrist orsakar alla dessa sjukdomar, men många är överens om att det kan vara en viktig bidragande faktor. En förbättrad D-vitaminstatus skulle kunna ge ett bättre skydd mot dessa sjukdomar.

Text: EVA BARTONEK ROXÅ

5 kommentarer till “D-vitaminbrist kan bidra till många sjukdomar”

 1. Daniel Högberg skriver:

  Intressant. Men det kan inte vara så att de som får diabetes framförallt ätit en kost som inte bara innehåller för lite D-vitamin i, men också mycket snabba kolhydrater och socker, vilket leder till den såkallde ”sockersjukan”?

  Vanlig ”svensson” lunch innehåller definitivt alldeles för lite näring och vitaminer. Jag vill slå ett slag för riktig mat, dvs kött fisk ägg. Smör, kallpressad olivolja, kokosfett och grönsaker i alla dess former.

  Utan någon som helst utbildning, så kan jag konstatera ganska enkelt att människan är inte gjord för en kost bestående till huvudsak av stärkelse och socker. Tyvärr är det sant. Hur mycket än dietister och köpta läkare försöker intala dig det. En ”kycklingsallad” är inte en nyttig lunch. En stor bit gräs-betat nötkött + riktig bearnaise gjord på riktigt smör+ och lite trevliga grönsaker som broccoli, tomat, gurka, paprika osv som tillbehör och för att få lite färg på tallriken. DÄR HAR DU EN NYTTIG LUNCH!

 2. My skriver:

  Och vilken diabetesform pratar Daniel om? Här nämns TYP 1 DIABETES som är en autoimmun sjukdom precis som giftstruma, allergi, reumatism mfl fast i detta fallet vänder sig immunförsvaret mot betacellerna som producerar insulin och förgör dem = kroppen kan inte längre tillverka insulin (vid allergi vänder sig immunförsvaret mot allergener, vid giftstruma mot sköldkörtelreceptorer osv). Socker, kolhydrater (kost) och vikt är oväsentligt vid typ 1 diabetes.

  Ganska enkelt kan man konstatera att Danile Högberg inte borde uttala sig så mycket om det han inte vet något om. Typ 1 diabetes är inte samma sak som typ 2 diabetes (där övervikt, kost mm kan påverka insjuknandet men socker gör inte att sjukdomen bryter ut!). Läs på innan uttalande TACK!

 3. Kashan skriver:

  Hej!

  Angående D- vitamin har jag en fråga. Jag undrar hur mycket en tonåring ska få i sig genom att ta D-droppar och den andra är det inte farligt att ta D-tabletter.

  • Nina Nordh skriver:

   Så här svarar forskaren Johan Malm på dina frågor:

   Hej,

   På Livsmedelsverkets hemsida kan man läsa om den nuvarande rekommendationen av D-vitamin:

   10 mikrogram (400 IE) för barn under två år
   7,5 mikrogram (300 IE) för barn över två år och vuxna
   10 mikrogram (400 IE) för gravida och ammande
   10 mikrogram (400 IE) för personer över 60 år
   En tonåring skulle enligt rekommendationerna från Livsmedelsverket behöva 300 IE (7,5 mikrogram) per dag, vilket är betydligt lägre än vad flertalet experter på området rekommenderar.

   För att uppnå en vitamin D-koncentration i blodet som överstiger 75nmol/L (vilket brukar anges som optimalt för hälsan) behöver de flesta av oss inta minst 1000 IE (25 mikrogram) per dag – vintertid! På sommaren räcker det att vistas ute i solen en stund några gånger i veckan.

   Förgiftningsrisken med extra tillskott av D-vitamin är mycket liten – man måste äta mycket stora mängder D-vitamin för att uppnå toxiska nivåer i blodet.

   Läs även: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/brist-pa-d-vitamin-kan-oka-risk-att-fa-ms_7683332.svd

   Vänliga hälsningar

   Johan Malm

 4. Anonym skriver:

  Hejsan.

  Se videon på tv4play om D vitamin och MS.
  D-vitaminbrist kan öka risken att få MS. Jonatan Salzer och Åsa Brugård Konde ger tips på hur du kan höja ditt intag av D-vitaminer under det mörka vinterhalvåret.
  http://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon?video_id=2242326&utm_medium=sharing&utm_source=permalink&utm_campaign=tv4play.se

FAKTA Riskgrupper för D-vitaminbrist

Det finns flera olika grupper som löper en högre risk att drabbas av D-vitaminbrist. Följande anses vara riskfaktorer:

• Hudfärg. En ljushyad person som utsätts för samma mängd solljus som en mörkhyad producerar fem till tio gånger mer D-vitamin än den mörkhyade. Hos en ljushyad person minskar D-vitaminproduktionen med ökad solbränna.

• UV-barriärer. Kläder och solkrämer skyddar effektivt mot solens strålar men stoppar tyvärr även D-vitaminproduktionen. Kvinnor som av religiösa skäl bär heltäckande klädsel lider oftare av D-vitaminbrist.

• Geografi. Ju längre bort från ekvatorn vi lever, desto kortare är perioden då vi kan producera vårt eget D-vitamin med hjälp av solen, och desto viktigare att vi får i oss D-vitamin via kost eller kosttillskott.

• Ålder. Hudens förmåga att producera D-vitamin sjunker med åldern. D-vitamin har även effekt på muskelstyrka och funktion och D-vitaminbrist kan därför bidra till fallskador.

• Graviditet/ammning. Gravida behöver mera D-vitamin för att bygga upp fostrets skelett. Bröstmjölk innehåller naturligt ganska lite D-vitamin, och halterna blir ännu lägre om mamman har D-vitaminbrist.

RELATERAT MATERIAL

Läs mer

Hur mycket D-vitamin behöver vi?

D-vitamin kan stärka skyddet mot luftvägsinfektioner

Solljus kan minska risken för diabetes

Mörka vintrar ökar risken för hjärtinfarkt

Kosttillskott behövs på vintern

D-vitaminbrist kanske vanligare än vi trott(artikel i Läkartidningen 2007)

Vetenskaplig information

Medicinska fakultetens forskningsdatabas, Johan Malms forskning

Tidskriften Aktuellt om vetenskap & hälsa

Artikeln är tidigare publicerad i tidskriften Aktuellt om vetenskap & hälsa juni 2011. Den är tematisk och kommer ut två gånger per år. Temat för det senaste numret är Solen, sjukdom och hälsa.

Aktuellt om vetenskap & hälsa juni 2011

Mer om tidskriften

Ladda ner Aktuellt om vetenskap & hälsa juni 2011. Tema: Solen, sjukdom och hälsa (pdf)

Innehållsförteckning för samtliga artiklar i det senaste numret

Loggor - Region Skåne, Lunds universitet

Aktuellt om vetenskap & hälsa - populärvetenskapligt om medicinsk forskning från Lunds universitet och Region Skåne

Om webbplatsen
Om tidskriften Aktuellt om vetenskap & hälsa

Artiklar i fokus

Havre – mer än bara gröt
Havre – mer än bara gröt
äldre
Multisjuka äldre har större risk för depression
Många äldre faller i onödan
Många äldre faller i onödan
äldre man får läkemedel
Fler eller färre läkemedel till äldre efter sjukhusvård?

Vad forskar du om?