Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Vårtrötthet kan vara pollenallergi – ny studie vill ge svar

2014-06-09
hassel
Foto:Colourbox

Det är vår. Stressigt i skolan. Kanske veckor av nationella prov, och snart närmar sig nästa terminsbetyg. Du känner dig trött och är ofta förkyld. Men det kanske inte bara är skolarbetet som tröttar… Den rinnande näsan och nysningarna kan vara tecken på en pollenallergi.

En del allergier kommer först i tonåren eller som vuxen. Ett exempel är pollenallergi.

– Uppskattningsvis var tredje skolelev har någon form av allergi eller överkänslighet, berättar Therese Sterner som är samordnande allergisjuksköterska vid Skånes universitetssjukhus. Hur många av dem som har pollenallergi vet vi inte, men i en studie vi just nu genomför i Skåne vill vi ta reda på bland annat detta.

Hampus Kiotseridis Therese Sterner
Therese Sterner och Hampus Kiotseridis. Foto: Roger Lundholm

 Kommer ungdomar med allergi till sjukvården?

Therese Sterner har tillsammans med allergiläkaren Hampus Kiotseridis precis avslutat insamlingen av data i en stor studie bland högstadieungdomar i Skåne, kallad ABISS. Ungdomarna har fått svara på frågor om eventuella allergibesvär och hur det påverkar deras livskvalitet. En del har dessutom testats mer noggrant för vilken typ av allergi de har.

– Vi vet att allergierna ökar idag, men kommer de ungdomar som har allergi till oss i sjukvården? frågar sig Hampus Kiotseridis. Idag har vi inte kunskap om hur ungdomarna behandlar sin allergi eller överkänslighet. Risken om de behandlar den helt på egen hand är att de kanske mår sämre än de annars skulle kunna göra, eller att de överbehandlar.

Arbete pågår nu med att analysera all information från allergistudien och de första resultaten kommer senare i år.

Text: NINA NORDH