Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Ta makten över din egen hälsa!

2014-11-04
joggingskor
Foto: Colourbox

Hjärtskolan vid Skånes universitetssjukhus i Lund är ett lyckat exempel på hur man utbildar och följer upp patienter som har haft hjärtstopp eller hjärtinfarkt.

För att kunna ändra invanda rutiner och levnadsvanor är det avgörande att förstå, varför det är viktigt och hur det hänger ihop med min sjukdom.

Pernilla Knutsson
Pernilla Knutsson. Foto: Roger Lundholm

– Många är motiverade och känner att de har fått en andra chans i livet, säger Pernilla Knutsson som är sjuksköterska vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Samtidigt är det tufft att göra livsstilsförändringar eftersom det tar tid. Därför är det viktigt att vi kan stötta patienterna efter hjärtinfarkten eller hjärtstoppet.

Hjärtskolor finns på några av sjukhusen inom Region Skåne, men upplägget och omfattningen kan se lite olika ut.

Hjärtskolan i Lund består av en serie föreläsningar, där ett team bestående av sjuksköterska, psykolog, läkare, sjukgymnast och dietist förklarar hur olika livsstilsfaktorer påverkar ditt hjärta och vad du själv kan göra för att få en god hälsa och livskvalitet.

– Du kan verkligen påverka din hälsa! Träna kondition och styrka flera gånger i veckan, träna så du blir trött och svettig. Ät frukt, grönsaker och fisk, var måttlig med alkohol, ta din ordinerade medicin och framförallt, rök inte.

Text: EVA BLOMGREN