Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Knäkontroll – hur går det till?

2013-11-15

Vi har följt med på en innebandyträning med Malmö FBC för att se hur deras träning i knäkontroll ser ut. Anna Wänerhag som är sjukgymnast med certifiering inom idrottsmedicin, CSPT, har tränat en del av laget i knäkontroll sedan några år tillbaka.

Genom att lägga 15 minuter av träningen på skadeförebyggande övningar förbättras kroppskontrollen och risken för skador minskar.

Övningarna bygger på de övningar som ursprungligen användes i Knäkontrollprogrammet, men de har anpassats till innebandy av Anna Wänerhag tillsammans med naprapat Anna Lundeberg på uppdrag av Svenska Innebandyförbundet.

Dessa övningar kommer i framtiden att gå ut från innebandyförbundet till alla klubbar och tränarutbildningar. Knäkontrollprogram finns idag anpassade för fotboll, innebandy, basket och handboll. Det finns också en gratis Knäkontroll-app med skadeförebyggande övningar.

innebandy
Innebandymatch mellan Örkelljunga IF och Malmö FBC. Foto: Björn Sandberg

FÖREBYGGANDE TRÄNING

Ett flertal studier har visat att övningar där man förbättrar knäkontroll, landningsteknik, styrka i fram- och baksida lår, bålstyrka samt koordination har en skadeförebyggande effekt om träningen utförs regelbundet och minst 2 ggr/vecka.

Text: NINA NORDH