Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

”Jag hade prövat allt innan operationen”

2015-10-20

Göran Feuk 2

Vi träffar Göran och hans fru Iren hemma i villan, där han vilar upp sig efter en höftoperation. Han är en helt annan person än innan sin gastric bypass-operation för fem år sedan. Nu är livsenergin och kraften tillbaka.

– Jag vill visa att det också finns en annan sida av gastric bypass-operationer än den media ofta brukar lyfta fram, säger Göran.

När övervikten var som störst, vägde Göran drygt 140 kilo. Han berättar att för varje ny bantningskur ökade han ännu mer i vikt efteråt.

Kan vara aktiv igen

– Det kom till en punkt när jag helt enkelt bestämde mig för att nu ska jag satsa på detta och genomgå en gastric bypass, säger Göran.

Livet förändrades drastiskt med operationen. Iren tar fram bilder och visar från den sista semestern innan operationen.

– Då satt du mest på stranden medan jag hittade på saker, säger Iren. Du orkade aldrig följa med mig på några utflykter.

Med viktnedgången som följde på operationen, blev det allt lättare för Göran att vara aktiv igen.

– Det var en otrolig känsla att kunna komma igång och träna igen, säger Göran. På vår första semesterresa till Thailand efter operationen minns jag att du drog iväg mig på klättring. Det här går aldrig sa jag, men det gick. Just att man är två som kan stötta varandra gör en enorm skillnad.

En pusselbit till självhjälp

Motgångar har det förstås också funnits under de fem år som har gått sedan operationen, berättar Göran. Vid ett tillfälle ett blodkärl som brast i samband med en efterföljande plastikoperation av magen. En annan gång tarmvred. Ändå säger Göran flera gånger under samtalet att han är oerhört tacksam för möjligheten till en gastric bypass, och att han skulle ha gjort samma val även idag.

– Den övervikt jag hade innan är ju i längden dödlig. Jag hade inte levt idag utan detta, understryker han. Jag har barn och barnbarn, och en fru som jag vill vara tillsammans med så länge det bara går.

Både Göran och Iren tar upp hur viktigt det är att du som patient är medveten om att hela din livssituation måste förändras om det ska bli ett bra resultat efter en gastric bypass-operation. Innan läkarna ger klartecken för en operation måste patienterna visa att de menar allvar.

– Som en av läkarna sa till oss innan operationen: ”Det här är ingen mirakelkur och tror ni att ni bara kan åka hem och sätta er och vänta på att gå ner sextio kilo så kommer detta inte att fungera. Gastric bypass är bara en pusselbit till självhjälp”.

Vara mentalt förberedd och inte för ung

Även om Göran själv är oerhört positiv till operationen, menar han att det ibland verkar som om man får en operation lite för lätt.

– Det finns så mycket annat att testa först, säger Göran. Och det finns ju alltid risker med en operation. Jag tycker inte heller att man får vara för ung när man gör detta. Du måste verkligen vara mentalt förberedd, och ha prövat andra vägar först.

Vid en gastric bypass snörps större delen av magsäcken av och den övre delen av magsäcken sammanförs med tarmen lite längre ner på tunntarmen. Det gör att den som har opererats inte längre kan äta mer än mycket små portioner, men behöver i gengäld äta oftare än förr.

– Äter jag för mycket skulle jag få frossa, svettningar, blodtrycksfall och svimma av, säger Göran. Ibland kan jag bli så sugen på att ta en andra portion men då brukar Iren påminna mig om att inte går. Men efter alla år med olika bantningskurer gör det inte så mycket. Hellre att jag har fått möjligheten till ett aktivt liv igen.

Brister i omhändertagandet efteråt

Gastric bypass-operationen har förändrat livet drastiskt för både honom och hans fru på många olika sätt. Det är något sjukvården borde tänka mer på menar de båda. Efter operationen lämnades de till stor del själva att klara av den känslomässiga förändringen som följde på den kraftiga viktnedgången.

– Vi har märkt att det finns brister i stödet från sjukvården, säger Göran. Uppföljning av till exempel läkare och kurator är enormt viktigt. Den behövs minst ett år efter operationen så att det inte spårar ur och du hamnar i ett missbruk av sprit, tabletter, anorexi eller bulimi. Det här är ju trots allt ett ingrepp som totalt förändrar ens liv. Själv har jag helt slutat med alkohol efter operationen. Jag tål inte en droppe längre, och har heller inget behov av det. Jag provade ett litet glas vin för några år sedan men reagerade så kraftigt på det att det gör jag inte om. Det är det inte värt.

– Att din partner helt ändrar utseende, börjar träna och klä sig snyggare påverkar också både dig själv och förhållandet mer än man kanske förstår, säger Iren. Vi har svetsats samman ännu mer, men vi vet om par som har gått skilda vägar efter operationen. Att man inte kände igen sin ”nya” man eller fru efteråt.

Text: NINA NORDH

Foto: Roger Lundholm