Vetenskap och hälsa

Populärvetenskapligt om medicinsk forskning i Skåne

Rätt mat skärper minnet och minskar risk för hjärtkärlsjukdomar

⚠️ Den här artikeln är mer än 5 år gammal. Nya forskningsrön kan ha tillkommit.

Resultaten av en ny koststudie visar att det farliga kolesterolet sjunker med 33 procent, blodfetterna med 14 procent, blodtrycket med åtta procent samt en riskfaktor för blodpropp med 26 procent.

Inger Björck
Inger Björck. Foto: Kennet Ruona

Även inflammationen i kroppen sänktes rejält medan minnet och den kognitiva förmågan skärptes.

– Resultaten är över förväntan! Jag vill påstå att det inte finns någon tidigare studie med liknande effekter på friska försökspersoner, säger Inger Björck, professor i livsmedelsrelaterad nutrition vid Lunds Tekniska Högskola och föreståndare för Antidiabetic Food Centre vid Lunds universitet.

I koststudien ingick 44 friska, överviktiga, personer i åldern 50 -75 år. Under fyra veckor fick de äta mat som antas dämpa kroppens låggradiga inflammation, ett tillstånd som i sin tur triggar metabolt syndrom och därmed fetma, typ 2-diabetes och hjärt- kärlsjukdomar.

Testkosten hade tydligt inslag av antioxidanter, lågt GI, d v s långsamma kolhydrater, fullkorn, probiotika, och viskösa kostfiber. Exempel på mat var fet fisk, sojaprotein, blåbär, mandel, kanel, vinäger och viss typ av fullkornsbröd. Några produkter i portföljkosten finns ännu inte i handeln utan togs fram specifikt för studien.

Text: Kristina Lindgärde

Pressmeddelande från Lunds universitet 14 oktober 2010.

Läs mer om:

FAKTA OM Metabola syndromet

Det metabola syndromet är ett samlingsnamn för riskfaktorer som kan leda till diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Tillståndet ökar kraftigt i hela världen. I det metabola syndromet ingår:

  • Insulinresistens, som så småningom kan leda till diabetes
  • Högt blodtryck
  • Förhöjda blodfetter
  • Övervikt

Läs mer på Netdoktor.se

FAKTA OM Functional Foods

Begreppet functional foods introducerades för första gången i Japan i mitten av 1980-talet. Functional foods (mervärdesmat på svenska) hänvisar till förädlade livsmedel som innehåller ingredienser som ger specifika fysiologiska hälsoeffekter, förutom att i grunden vara näringsriktiga.

Källa: Swedish Nutrition Foundation

RELATERAT MATERIAL

Läs mer

Minskar korn risken för hjärt-kärlsjukdomar?

Mat som – eller i stället för – medicin?

Diabetesportalen

Webb-tv

Nya rön om livsmedel med förebyggande hälsoeffekterSeminarium den 14 oktober där professor Inger Björck presenterar resultatet från kostportföljstudien vid Antidiabetic Food Centre, Lunds universitet.

Hon ändrade kosten i fyra veckorRapport 14 oktober 2010

Vetenskaplig information

Antidiabetic Food Centre

Här finns bland annat exempel på funktionella komponenter i kostportföljen, och exempel på dagsmenyer.

Lyssna på våra poddar om forskning

Lyssna och prenumerera här!