Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Varför blir vi mer allergiska?

2016-04-26

Lever vi på ett sätt som skapar mer allergier? Och går det att träna bort en allergi eller äta sig friskare? Leif Bjermer, professor vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, berättar hur vi kan påverka allergierna genom vårt sätt att leva. Cecilia Svedman, lektor vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus reder ut varför en del naturliga produkter kan orsaka kontaktallergier.

Ur programmet:

Leif Bjermer_besk
Leif Bjermer, professor vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

.

.

 

– Immunsystemet måste tränas. Man kan likna det vid benbrott; om du ska undvika benbrott är inte den optimala lösningen att ligga kvar i sängen från det att du föds. Du måste upp och gå och stärka din benstomme. På samma sätt är det med vårt immunsystem. Vi är födda med ett immunsystem som ska hantera allt omkring oss; och därför måste vi tidigt utsättas för det så att vi lär oss, säger Leif Bjermer.

.

 

cecilia1_besk
Cecilia Svedman, forskare vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, Malmö.

.

.

.

 

– Parfymämnen tillhör ett av de vanligaste kontaktallergiämnen vi har. I dem finns det massor av naturämnen, och dessa doftar för att ha en effekt. De är reaktiva och kan ge oss allergier. Så något som ser snällt ut behöver inte vara det, säger Cecilia Svedman.

.

.

.