Vetenskap och hälsa

Populärvetenskapligt om medicinsk forskning i Skåne

Var sjätte äldre som läggs in är undernärd

⚠️ Den här artikeln är mer än 5 år gammal. Nya forskningsrön kan ha tillkommit.
Yvonne Holmström och Carin Andersson
Yvonne Holmström och Carin Andersson deltar i lunchen på avdelning 7. Foto: Roger Lundholm

Behovet av näring under sjukhusvistelsen är väl dokumenterat. Men omkring 15 procent – nästan var sjätte person – av de patienter från 70 år och äldre som lades in i närsjukvården i Lund var undernärda redan då de lades in.

Det visar en studie som dietist Carin Andersson vid akutsjukvården på Skånes universitetssjukhus genomförde under två perioder 2009.

– Detta visar att vi, hemtjänsten, särskilda boenden, primärvården – alla – har ett gemensamt ansvar för att våra gamla får tillräckligt med mat tillräckligt ofta, säger hon.

Satsning på mat för äldre

Vid närsjukvården på sjukhuset sker nu en nystart med särskilt ansvariga för nutrition.

– Här ingår screening för undernäring och kostbehandlingsplan med överrapportering till distriktssköterska, berättar sjuksköterskan Yvonne Holmström.

Äldre som har ätproblem, ofrivillig viktförlust och/eller ett BMI under 22 har risk för undernäring. Deras förmåga att läka sår minskar, de riskerar att bli förvirrade, har ökad fallrisk, sover sämre och svarar inte lika bra på behandling. Aptiten är central för välbefinnande och hälsa och näringsbehovet hos äldre är minst lika stort som hos yngre.

Foto: Justin Cozart, Flickr

– Men vi hör ofta att de gamla säger att jag är så gammal så jag behöver inte äta så mycket, säger Yvonne Holmström.

– Därför är det viktigt att de äldre i sitt boende exempelvis får sällskap vid måltiden, påpekar Carin Andersson.

Efter årsskiftet börjar hon arbeta på Geriatriskt utvecklingscentrum på SUS i Malmö. Då inleds också ett samarbete med vårdcentralen och kommunen i Staffanstorp om nutrition. En effekt av detta och andra samarbeten är att färre gamla tvingas söka sjukhusvård. Om denna ändå är nödvändig kan antalet vårddagar minska om patienten är välnärd.

– Enligt min studie skulle det motsvara en miljon per avdelning och år, säger Carin Andersson.

Text: PER LÄNGBY

Artikeln har tidigare varit publicerad i Nyhetsbrev för massmedia från Skånes universitetssjukhus, Medicinska fakulteten vid Lunds universitet, Labmedicin Skåne och Psykiatri Skåne, nr 7/2010.

Läs mer om:

TEMA: FÖREBYGGA SJUKDOM

Artikeln är en del i en serie artiklar som handlar om hur man kan förebygga sjukdom inom vården genom förbättrade levnadsvanor när det gäller tobak, alkohol, fysisk aktivitet och kost.

Minska  undernäring hos äldre med nytt arbetssät, 21 juni 2011

Ett steg närmare hälsofrämjande sjukvård, 20 maj 2011

Bättre hälsa ger styrka att bli kvitt missbruk, 21 februari 2011

En rökfri operation minskar risken för komplikationer, 3 februari 2011

Nationella riktlinjer för att förebygga sjukdom, 23 december 2010

Var sjätte äldre som läggs in är undernärd, 27 december 2010

Varje steg räknas, 18 maj 2010

Under våren 2011 kommer vi att återkomma till bland annat det nutritionsprojekt i Staffanstorp som nämns i artikeln.  Projektet sker i samverkan mellan Staffanstorps kommun, vårdcentralen i Staffanstorp och Skånes universitetssjukhus.

RELATERAT MATERIAL

Läs mer

Nya råd om bra mat för äldre, Vårdfokus 6 oktober 2010

Råd om bra mat för äldre från Livsmedelsverket, mars 2011

Vårdalinstitutets tematiska rum om näring och ätandeEtt forum för allmänhet och för dem som arbetar inom äldrevård eller hälso- och sjukvård. Den vänder sig också till forskare med intresse för vård av personer med närings- och ätproblem.

Nationella riktlinjer för att förebygga sjukdom

Region Skåne om hälsoinriktad hälso- och sjukvård

Lyssna på våra poddar om forskning

Lyssna och prenumerera här!