Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Trots HPV-vaccinering bör man fortsätta att gå på kontroller

2014-06-09
Lotten Darlin
Lotten Darlin. Foto: Roger Lundholm

Sedan två år tillbaka erbjuds gratis vaccinering mot HPV, humant papillomavirus, till alla flickor som är 11 år. Men trots att man är vaccinerad är det viktigt att man går på de regelbundna kontrollerna.

Eftersom vaccineringen bara gäller HPV-formerna 16 och 18 är det viktigt att gå på kontroller även om man är vaccinerad. Det finns andra former av HPV-viruset som vaccinet inte tar och som också orsakar livmoderhalscancer, säger Lotten Darlin, gynekolog på KK i Lund och forskare med inriktning HPV och livmoderhalscancer.

Livmoderhalscancer är den tredje vanligaste formen av cancer som drabbar yngre kvinnor i Sverige och orsakas till 99 procent av HPV.

Sedan 1960-talet har man i Sverige haft ett screeningprogram som innebär att kvinnor blir kallade till regelbundna cellprovsundersökningar. Och sedan två år tillbaka erbjuds nu också vaccinering mot HPV. Men det behövs en bred informationssatsning för att få ut budskapet om att det är viktigt att både gå och testa sig och vaccinera sig.

Det behövs också information på flera olika språk eftersom vi har sett att personer med invandrarbakgrund testar sig i mindre utsträckning, säger Lotten Darlin. Att det bara är flickor som erbjuds vaccinering beror framför allt på att det är de som drabbas av livmoderhalscancer, svåra konsekvenser för män är ovanligt. Men för att få bukt med spridningen borde även alla män vaccineras anser Lotten Darlin.

I sin forskning har Lotten Darlin fokuserat på att hitta orsaker till att kvinnor inte går på sin screening och även försökt hitta nya metoder för att kvinnor ska testa sig i större utsträckning. Bland annat har man tagit fram ett enkelt självtest som kvinnan kan utföra hemma. Provet skickas sedan med post till ett laboratorium för analys.

Text: JAKOB AXELSSON