Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Tio råd för ett friskt hjärta

2023-05-22

 

Den vanligaste dödsorsaken i Sverige är hjärt-kärlsjukdomar. Samtidigt har hjärtat stor förmåga att återhämta sig, och att röra sig lite mer och äta lite bättre spelar stor roll i längden. Här bjuder hjärtforskaren Katarina Steding Ehrenberg på sina bästa tips.

Läs gärna även intervjun med henne: ”Så tar du hand om ditt hjärta”.

1 Välj aktiv transport i stället för bil eller buss. När du cyklar eller går – ansträng dig så att du blir lätt andfådd.

Porträtt på kvinna med glasögon, stort leende och kort brunt hår.
Katarina Steding Ehrenborg.

För att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom bör du vara fysiskt aktiv 150 min i veckan. Med drygt 20 minuters rask promenad/cykling om dagen når du detta.

2 Var noga med att bryta stillasittande genom att röra på dig. Det motverkar den generella inflammationen i dina blodkärl som kan leda till åderförfettning.

3 ”Den bästa träningen är den som faktiskt blir av”. När du tränar för hälsans skull ska trösklarna vara låga. Sätt rimliga mål – tio minuter är bättre än inget alls!

4 Ät fisk ett par gånger i veckan! Lägg pengarna på god fisk istället för kapslar med fiskolja.

5 Ät mat som är naturligt rik på antioxidanter som till exempel apelsin, bär och nötter. Satsa på god kost istället för piller med vitaminer och antioxidanter. De senare har ofta ingen effekt.

6 Minska på saltet. Det är en liten uppoffring, där du kan ha mycket att vinna. Högt blodtryck kallas ibland ”the silent killer” eftersom det ofta upptäcks sent.

7 Drick alkohol med måtta. Det kan ge positiva effekter på hjärt- och kärlhälsan i små mängder, men det är också ett gift som kan påverka både hjärta och lever negativt.

8 Drick gärna kaffe för att pigga upp dig. Kaffe är neutralt ur kärlperspektiv.

9 Borsta tänderna, använd tandtråd och gå regelbundet till tandläkaren. Tandlossning kan leda till att bakterier tar sig in i blodet och ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom.

10 Gör hellre en liten förändring än ingen alls! Se det som att du kan välja från ett smörgåsbord av goda vanor. Att äta ett äpple om dagen, eller gå tio minuter extra om dagen spelar roll på lång sikt.