Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

SPECIALPODD: Så funkar ditt blodsocker

2017-12-15

Vårt blodsocker påverkas av vad vi äter, om vi är stressade och hur vi rör oss. Vi mår inte bra när det är för lågt och vi kan bli sjuka om det är för högt under en längre tid. Vad är det som händer i kroppen, och vad ska vi tänka på nu när vi närmar oss julen med alla dess lockelser och läckerheter?

Starta spelaren genom att klicka på bilden

I podden får vi träffa professor Claes Wollheim som är expert på vad som styr vårt blodsocker. Han var pionjär inom sitt forskningsområde och har i över fyrtio år forskat om hormonerna insulin och glukagon som tillsammans reglerar blodsockret i våra kroppar. Idag är han pensionär men delar sin tid mellan Lunds universitets Diabetescentrum (LUDC) och universitetet i Genève. Han är mentor åt yngre forskare. Tillsammans med kollegor vid LUDC håller Claes Wollheim även på att utveckla ett läkemedel som inom några år kan komma att testas på personer med typ 2 diabetes och de som har ett förstadium till typ 2-diabetes, sk prediabetes. Förhoppningen är att det ska förhindra sjukdomens spridning. LYSSNA HÄR

Vår livsstil är boven

Typ 2 diabetes är en av våra stora folksjukdomar och orsakas till stor del av våra gener och vår livsstil.

– ”The sedentary lifestyle”, vi sitter framför våra datorer och rör oss för lite, säger Claes Wollheim.

Över 400 miljoner människor i världen har typ 2-diabetes. Nästan lika många har sjukdomen utan att veta om det, de har ”prediabetes”. Prediabetes är ett tillstånd som kännetecknas av för höga blodsockervärden (inte så höga att man har diabetes) och som ändå orsakar skador på hjärta och blodkärl.

Tänk på energibalansen

Om högt blodsocker under lång tid gör oss sjuka kan lågt blodsocker på kort tid göra oss trötta, darriga och till och med aggressiva. Vad kan vi göra för att hålla blodsockret i balans och undvika att det åker berg-och-dalbana? I podden samtalar vi med Claes Wollheim om vad som händer med vårt blodsocker när vi äter och när vi fastar, om faran med lightläsk och lösgodis och det så omdiskuterade fruktsockret.

Inför vår största högtid, julen, med allt vad den innebär av frosseri och tv-tittande är det lätt att misströsta. Men Claes Wollheim kommer med ett lugnande råd:

– Glöm inte bort att röra på er, ta en promenad, tänk på energibalansen!

Text: SARA LIEDHOLM

Porträtt Claes Wollheim: Roger Lundholm