Vetenskap och hälsa

Populärvetenskapligt om medicinsk forskning i Skåne

PODD: Tjockkänslor och ätstörningar

⚠️ Den här artikeln är mer än 5 år gammal. Nya forskningsrön kan ha tillkommit.


Hur kommer det sig att vårt förhållande till mat ibland blir så komplicerat? Ska man bli orolig om ens barn bara vill äta potatis? Och hur kan man hjälpa närstående som lider av en ätstörning? Vi träffar Per Johnsson, docent i klinisk psykologi vid Lunds universitet som forskar på ätstörningar och som har lång erfarenhet av att hjälpa människor som drabbas.

Illustration: istock.com/jklr

 

Läs mer om:

Podd-4b-w

Poddserien Vetenskap & hälsa

Poddserien Vetenskap & hälsa produceras av redaktionen vid Vetenskap och hälsa.
Redaktörer (från vänster): Eva Bartonek, Ingela Björck och Tove Smeds.

Du kan även lyssna via:

iTunes

Soundcloud

RSS

Vad vill du höra mer om?

Vi tar gärna emot tips från er lyssnare på intressanta ämnen som ni skulle vilja höra mer om.

Mejla era tips till info@vetenskaphalsa.se och rubricera gärna mejlet med ”PODDAR”

Signaturmelodi: AudioQuattro, Pond5.com

Foto: Roger Lundholm, Colourbox och Dreamstime

Relaterad läsning

Ätstörning och diabetes – en farlig kombination

Stört ätbeteende är mer än dubbelt så vanligt bland ungdomar med typ 1 diabetes jämfört med tonåringar som inte har sjukdomen. En sammanställning av sex forskningsrapporter från olika länder visar att ungefär sju procent av barn i åldrarna 7 till 18 år med typ 1 diabetes har någon form av ätstörning. Motsvarande siffra för icke-diabetiker i de åldrarna är 2,8 procent. Läs mer

Lyssna på våra poddar om forskning

Lyssna och prenumerera här!