Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Ny studie: så påverkar träning armlymfödem

2016-06-17

Tidigare har vården varit försiktig med råd kring träning eftersom det funnits en misstanke om att träning kunnat försämra armlymfödem eller till och med orsaka ett sådant. Numera är det välkänt att det är fritt fram att träna även för de som drabbats av armlymfödem. Vår forskargrupp har nyligen visat att stavgång kan minska ett stabilt armlymfödem.

stavgång

De senaste tio åren har forskning runt om i världen visat att kvinnor med armlymfödem, som följd av bröstcancerbehandling, kan träna utan att svullnaden försämras. Träningen har ofta handlat om styrketräning på gym. Men även simning och annan träning i grupp har utvärderats och resultatet från forskningen är entydigt: Att träna försämrar inte befintligt armlymfödem och träning ökar inte heller risken för att få armlymfödem. En effekt av träningen, som framkommit i en del studier, har varit att kvinnorna upplever mindre besvär från lymfödemarmen.

Tränade tre till fem gånger i veckan

Deltagarna i vår forskningsstudie var kvinnor med stabilt armlymfödem. För att hålla svullnaden stabil använde de dagligen armstrumpa, eller armstrumpa och handske. Den behandlingen ändrades inte. Däremot justerades hur kvinnorna gick stavgång, tre till fem gånger i vecka under åtta veckor. Träningen genomfördes på egen hand och pulsmätare användes för att träningen skulle öka konditionen. Vi kontrollerade armsvullnaden varannan vecka under träningsperioden.

Kroppen vande sig vid träningen

Några kvinnor fick ont i kroppen under de första två veckorna. De fick då rådet att stavgångsträna tre gånger i veckan och endast 30 minuter per tillfälle så att kroppen successivt skulle vänja sig vid den nya träningsformen. Dessa råd fungerade bra och gjorde att värken försvann. Det är viktigt att tänka på att kroppen behöver tid för att rusta sig när man börjar träna eller när man byter träningsform. Att ha en vilodag mellan träningstillfällena i början kan vara ett sätt. Man ska också komma ihåg att träningsvärk är något helt naturligt.

Ändrade råden – förslår nu stavgångsträning

Efter åtta veckor med stavgångsträning var det många av deltagarna som berättade att de skulle fortsätta med stavgångträning, men nu utan kontroller hos oss. Kvinnorna hade fått kunskap om hur kroppen och armen reagerar vid träning. Att träna är självklart för en del, medan andra behöver få råd och tips för att komma igång.

Vi har ändrat våra råd om träning och föreslår ofta stavgångträning till kvinnor som får armlymfödem i dag. Resultaten från forskningsprojektet sprider vi till kollegor i Sverige och utomlands eftersom stavgångsträning är ett sätt att ta kontroll över ett stabilt armlymfödem och försöka minska svullnaden.

Text: LOTTA JÖNSSON
Foto träning: Roger Lundholm