Vetenskap & Hälsa

Vetenskap & hälsa

Mat för kroppen och hjärnan

2015-12-11

 Many food dishes on the restaurant table. Salad dish close up.

Charlotte Erlanson-Albertsson vid Lunds universitet har under 25 år forskat om aptitreglering, kroppens energibalans och om hur vi ska äta för att hålla oss friska och glada, både kroppen och hjärnan. Här kommer hennes kostråd.

Vi äter för mycket, för ofta och mer sött, salt och fett än vi borde. Kroppen gillar inte det. Den blir stressad, berättar Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi.

I filmen nedan, som är på engelska, får du följa med när Charlotte gör sin inköpsrunda och berättar bland annat om:

  • varför vi ska äta ”tre färger grönsaker” per dag
  •  varför vi ska vara försiktiga med för stora mängder rött kött
  • de goda proteinerna och viktiga fetter i fisk
  • att kroppen behöver hjälp att räkna antal brödskivor
  • hur thylakoider i gröna blad påverkar hormoner som reglerar vår mättnadskänsla
  • varför te och kaffe är bra för hälsan